ua en ru

Параметри RAB-тарифу НКРЕКП не дозволять здешевити підключення до електромереж, - ЕВА

Параметри RAB-тарифу НКРЕКП не дозволять здешевити підключення до електромереж, - ЕВА Фото: лінії електропередач (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

На думку ЕВА, запропоновані НКРЕКП параметри, не покращать умови інвестування в Україні

Пропозиція НКРЕКП стосовно параметрів RAB-тарифу на розподіл електроенергії не є привабливою для бізнесу й потенційно ставить під загрозу приватизацію належних державі обленерго.

Про це заявили в Європейській Бізнес Асоціації (ЕВА).

В ЕВА заявили, що 17 серпня 2020 року НКРЕКП було проведено громадське обговорення впровадження стимулюючого регулювання в Україні, на якому регулятором запропонував встановити доходність на "стару" базу активів ОСР на рівні 3%. На це ЕВА відреагувала заявою про важливість підвищення норми доходності на "стару" базу.

"Пропозиція не є привабливою для бізнесу з огляду на потребу оновлення мереж та заохочення інвестицій в інфраструктуру новими та існуючими інвесторами, а також потенційно ставить під загрозу приватизацію належних державі пакетів акцій операторів систем розподілу", - наголошують експерти Асоціації.

На думку ЕВА, запропоновані НКРЕКП параметри, не покращать умови інвестування в Україні та не повною мірою співвідносяться зі ставками за облігаціями внутрішньої державної позики України, кредитами тощо. Вислухавши позиції всіх учасників ринку, експерти ЕВА заявили, що регулятор повинен підвищити ставки доходності на "стару" базу активів до 8-9% для того, щоб діяльність з розподілу електроенергії стала інвестиційно привабливою для інвесторів.

Своєю чергою, координатор комітету з енергетики Євген Скульський повідомив, що підвищення ставки доходності також вплине на вартість підключення - один з ключових показників рейтингу Doing Business, індексу, який ведеться Світовим банком.

"Підключення до мереж - це ключова складова індексу. А Україна за цим показником відстає - підключення вважається проблемним, і є тим фактором, через який інвестор і не приходить. Що стосується вартості, при підвищенні ставки на стару базу активів RAB-регулювання до 7-8% ціна підключення буде знижена. Підключення частково буде оплачуватися коштом оператора системи розподілу, а не тільки споживачів. Тому, безумовно, в разі ставки хоча б 7-8% на стару базу активів, будуть такі позитивні зміни, як зниження вартості підключення до мереж", - зазначив Скульський.

ЕВА звернулися до НКРЕКП з проханням сприяти перегляду регуляторної норми доходу на "стару" регуляторну базу активів та встановити її на рівні не менше 8%.

Нагадаємо, раніше член експертної ради при Міненергетики Сергій Чех заявив, що НКРЕКП пропонує методологію RAB-тарифів з якою не буде інвестицій в мережі.