ua en ru

Паралельне існування НКРЕ і НКРРКП є можливим, – експерт

Член Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) України Володимир Кальченко розвіяв сумніви щодо ймовірності одночасного існування НКРЕ і новоствореної Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг (НКРРКП), передає кореспондент РБК-Україна.

"В будь-якому випадку така комісія (НКРРКП) необхідна. Чи це підрозділ Національної комісії регулювання (електро)енергетики, чи це окрема комісія, але регулювати суб'єктів природних монополій в ЖКГ таким же чином необхідно, як НКРЕ регулює суб'єктів природних монополій в електроенергетиці. Це той вид діяльності, (де) природна монополія найбільш вигідна.., (вигідніша,) ніж ринкові відносини. Ви паралельно не побудуєте ще одну трубу по теплу. По-перше, це дуже дорого; по-друге, у цьому регіоні у вас не з'явиться більше споживачів. Ви тільки можете відняти частку споживачів від вже існуючої труби. І всі витрати ляжуть вже на меншу кількість споживачів...і тарифи тільки будуть збільшуватись", - сказав Кальченко.

За його словами, за монополістами потрібно дивитись. "Якщо він монополіст, то за ним потрібно дивитись, він один на цьому ринку. Це державна задача, задача органів державного регулювання - саме контролювати суб'єктів природних монополій. Тому ця комісія (НКРРКП) потрібна. У якій якості? Це дискусійне питання... Чи у складі НКРЕ, збільшити її штат? Чи створити нову комісію? Можна говорити, що це не дуже пов'язані речі. Тут електроенергетика, там житлово-комунальне господарство. Але питання не у тому, це дві повинні бути комісії чи одна. Необхідно давно вже було створити або нового регулятора, чи розширити повноваження НКРЕ в частині регулювання саме суб'єктів природних монополій ЖКГ", - заявив член НКРЕ.

На прохання кореспондента РБК-Україна прокоментувати, чи можливе сьогодні паралельне існування НКРЕ і НКРРКП, Кальченко відповів: "Якщо функції повністю перекласти на НКРЕ, треба змінювати законодавство... Якщо буде створена нова комісія, то на перехідний період треба буде обговорювати, як зробити так, щоб НКРЕ продовжила виконувати функції регулятора, а на момент, коли почне функціонувати нова комісія, передати їй всі повноваження".