ua en ru

Пари гривня-долар - експертний прогноз на осінь

Девальвація, з якою зіткнулася гривня в 2014 р., стала для національної валюти найбільшим потрясінням за останні п'ять років, оскільки з 2009 р. курс перебував у замороженому стані. Однак, геополітичний шок і стагнація економіки і обмеженість ресурсів НБУ зробили свою "чорну" справу.З початку року гривня понеслася почала обвалюватися і до середини серпня національна валюта по відношенню до долара зменшилася більш ніж на 60%.

Павло Костицин, спеціально для РБК-Україна

Девальвація, з якою зіткнулася гривня в 2014 р., стала для національної валюти найбільшим потрясінням за останні п'ять років, оскільки з 2009 р. курс перебував у замороженому стані. Однак, геополітичний шок і стагнація економіки і обмеженість ресурсів НБУ зробили свою "чорну" справу.

З початку року гривня понеслася почала обвалюватися і до середини серпня національна валюта по відношенню до долара зменшилася більш ніж на 60%.

Остання хвиля ослаблення гривні накрила валютний ринок з середини липня. Буквально за місяць курс "просів" на 12,5%. І якщо подорожчання долара в березні-квітні ще можна було списати на макроекономічні та соціально-політичні чинники, то зараз, як вважають багато експертів, крім штучного підігріву паніки, вагомих підстав для стрибків курсу не існує.
Аналогічної позиції дотримується і голова Національного банку Валерія Гонтарєва, яку Верховна Рада 12 серпня викликала "на килим" - відзвітувати з приводу нестабільності гривні. Тим не менш, Гонтарєва не розгубилася, і запевнила, що жодних економічних підстав для курсу на рівні 13 грн/дол. і вище немає. І все це не що інше як підступи спекулянтів - нечистих на руку банків. Тому найближчим часом курс зміцниться до 11,5 грн.

Однак здійснити це не так просто. Наприклад, ринкові методи регулювання, з яких Національний банк використовує інструмент інтервенцій, ще не дають належного ефекту. Проти них виступає військовий конфлікт на сході України, складні переговори з МВФ щодо надання фінансової підтримки, а також низький рівень золотовалютних резервів.
З іншого боку, Нацбанк володіє цілим переліком адміністративних заходів. Починаючи від індивідуальної каральної роботи з банками і закінчуючи збільшенням обов'язкового продажу валюти експортерами, заморожуванням гривневих коштів. Сюди ж потрапляє зміна резервних вимог до банків, зменшення готівкового грошового обігу і стимулювання безготівкових платежів, контроль використання рефінансування НБУ.

Але адміністративний вплив, як показала практика, стримує курс подібно пружині. І при будь-якому послабленні девальвація приймає загрозливі темпи. Що, втім, і сталося з початку цього року.
Тому найбільш оптимальний варіант, на думку експертів, стабілізувати курс, використовуючи інтервенції і м'які адмінзаходи, які не завдадуть шкоди економіці і банківській системі зокрема. Але в той же час дозволять нівелювати різкі сплески. А в ідеалі, зміцнять національну валюту по відношенню до долара до 11,5-12 грн.

Прогноз курсу гривні на осінь-зиму 2014 року

Дмитро Боярчук, виконавчий директор "CASE-Україна"
Прогноз: Зміцнення курсу в середньостроковій перспективі до 11,5-11,9 грн
Коментар: На тлі всіх подій мало хто згадує про парламентські вибори в контексті валютного курсу. Людей більше хвилює невизначеність в широкому плані. Ніхто не розуміє, як жити при плаваючому курсі. І НБУ не поспішає створювати орієнтири. Крім того, багато чуток і домислів про вплив війни і про потенційне вторгнення. В таких умовах діє залізне правило: не розумієш, що відбувається - купуй долар.

Експерти інвесткомпанії DragonCapital

Прогноз: Коливання курсу в межах 12-13 грн сплесками вище 13 грн

Коментар: НБУ може діяти ринковими методами - продавати валюту з резервів, стискати гривневу ліквідність банків. Але ефективність цих заходів обмежена. Також є можливість використовувати адміністративні інструменти. І якщо задатися метою, то курс зміцниться і до 11 грн за долар. Але протримається такий рівень недовго і учасники ринку, включаючи бізнес, постраждають від жорстких обмежень, що негативно позначиться на всій економіці.

Тантелі Ратувухері, головний економіст відділу стратегічного планування UniCreditBank
Прогноз: Кінець літа - 11,9-12,1 грн; початок осені - 11,8-12,3 грн; на кінець року - 11,7-12,5 грн
Коментар: Крім військових дій, на курс національної валюти будуть впливати динаміка відносин України з міжнародними донорами (МВФ, Євросоюз, Світовий Банк, США), стан державної влади (в тому числі процеси прийняття рішень і перебіг реформ), а також розвиток ситуації у східних областях та у відносинах з Росією. Враховуючи розкручування інфляції, інструменти НБУ, швидше за все, будуть лежати в площині монетарного управління. Не виключено застосування інструментарію лібералізації валютного режиму при одночасному стримуванні обігу гривневої маси та посилення механізму фінансового моніторингу. На випадок критичної ситуації НБУ також може вдатися до адміністративного обмеження операцій з валютами.

Марія Сальникова, експерт інформаційно-аналітичного центру ForexClub в Україні
Прогноз: До кінця літа стабілізація на позначці 13 грн, а при поновленні співпраці з МВФ - зміцнення до 12 грн
Коментар: У регулятора величезний запас інструментів, які він може спрямувати на стримування падіння національної валюти і на зміцнення курсу. Проте, це в основному адміністративні методи, а не ринкові. Основною перешкодою для їх введення виступають домовленості з МВФ, у рамках яких регулятор не буде втручатися в курсоутворення. У випадку, якщо будуть переглянуті домовленості з МВФ, то курс може знизитися до 12,5-13 грн в найкоротші терміни. Ті, хто підвищує курс на міжбанківському ринку, зрозуміють, що у НБУ розв'язані руки і самостійно, до настання каральних заходів, припинять подібну поведінку.

Сергій Поплавський, директор компанії FIBO Україна
Прогноз: Якщо Україна втратить гроші МВФ, курс легко може зісковзнути вище 14 грн за долар, у разі схвалення-стабілізуватися в районі 13 грн
Коментар: У будь-якого Центробанку світу є основний інструментарій заради зміцнення своєї валюти - це зміна рівня ключової процентної ставки. В цьому році НБУ підвищив ключову ставку до 12,5%, що стало найвищим значенням з 2001 р. Тим не менш, поки це не працює. До того ж, національна економіка постійно стикається з безліччю проблем: від бюджетної сфери та зовнішньоторговельного дефіциту до виснаження валютних резервів. А в разі зміцнення гривні експорт може ще сильніше впасти, що не в інтересах країни. Доводиться визнати, що навіть при великому бажанні НБУ не має вагомих важелів впливу на зміцнення національної валюти. Можна розраховувати лише на короткочасне зниження курсу у разі отримання чергового траншу від світових фінансових інститутів.

Олександр Михайленко, фінансовий аналітик "Альпарі"
Прогноз: У разі стабілізації обстановки на сході України - повернення до позначки в 12 грн за долар; якщо конфлікт затягнеться, а економічна ситуація буде погіршуватися, цілком імовірна фіксація курсу вище 13 грн за долар.
Коментар: Ключовим чинником, що визначає активне зниження курсу гривні, залишаються військові дії. При цьому макроекономічна статистика також залишає бажати кращого. Третій місяць знижуються роздрібні продажі, в липні показник скоротився на 9,3% порівняно з аналогічним періодом 2013 р., погіршуються прогнози ВВП, падають обсяги промислового виробництва, а золотовалютні резерви залишаються на вкрай низьких позначках. Геополітична невизначеність, загальне погіршення макростатистики і скорочення товарообігу не може сприяти зростанню довіри до гривні, як інструменту для заощадження своїх коштів, так само як не може сприяти природному зміцненню національної валюти. Підвищений попит на долар і євро в поточних умовах виглядає абсолютно нормальним явищем.

Пари гривня-долар - експертний прогноз на осінь