ua en ru

Папу Римського Франциска запросили виступити перед обома палатами Конгресу США

Лист із запрошенням виступити перед обома палатами Конгресу США направив Папі Римському Франциску спікер палати представників Джон Бейнер. Про це американський законодавець оголосив у четвер.

Очікується, що глава Римсько -Католицької Церкви нанесе візит до США у вересні майбутнього року, під час якого крім Вашингтона відвідає Філадельфію. У цьому місяці президент Барак Обама планує зустрітися з понтифіком під час свого європейського турне. Аудієнція повинна відбутися 27 березня у Ватикані.

"Висловлюючи свою повагу і захоплення, я запрошую Папу Франциска як главу Ватикану і першого Папу Римського , що представляє Західну півкулю , виступити перед обома палатами Конгресу", - наголошується в заяві спікера Бейнер, який вважається найбільш високопоставленим офіційним представником США, які сповідують католицизм. У державній ієрархії країни він є третьою особою після президента і віце -президента.

У своїй заяві Бейнер підкреслив , що Папа Франциск своїм прикладом надихає мільйони американців, спонукаючи людей до "милосердю, всепрощення, солідарності та смиренному служінню Господу". Численні опитування громадської думки підтверджують високу популярність понтифіка серед американських католиків. Відповідно до недавнього дослідження , більше 80 % громадян США , які сповідують католицизм, висловили позитивне ставлення до понтифіка. Приблизно стільки ж вважають , що Франциск веде Римсько- Католицьку Церкву в правильному напрямку.

Виступи іноземних лідерів перед обома палатами Конгресу - досить рідкісна подія в політичному житті США . Цієї честі зазвичай удостоюються глави держав, що вважаються надійними союзниками Америки. Поява ж на Капітолії глави Римсько -Католицької Церкви місцеві спостерігачі розглядають як безпрецедентний випадок.