ua en ru

ПАТ "Криворіжгаз": обсяги споживання газу за 1 квартал 2018 року зменшилися на 0,8%

ПАТ "Криворіжгаз": обсяги споживання газу за 1 квартал 2018 року зменшилися на 0,8% Фото: газовий вентиль (УНІАН)

Ситуацію з падінням обсягів ускладнюють ще й борги за розподілений природний газ

Загальний обсяг споживання газу в Криворізькому районі за 1 квартал 2018 року склав 414,4 млн куб. м, що на 0,8% менше, ніж у 2017 році. В результаті компанія недоотримала близько 1 млн гривень запланованої тарифної виручки, яка є єдиним джерелом фінансування робіт по обслуговуванню і модернізації газових мереж. Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Криворіжгаз".

Споживання блакитного палива скоротилося серед більшості категорій споживачів: бюджетна сфера використала менше газу - на 0,2 млн куб. м (13%), промисловість – на 10,4 млн куб. м (4,7%), а населення - на 0,7 млн куб. м (1,1%). В той час, як теплопостачальні підприємства використовували більше газу на 8,2 млн куб. м або на 6,2%. Таке падіння обсягів розподілу газу безпосередньо позначилося на фінансовому стані ПАТ "Криворіжгаз" і спроможності компанії реалізувати інвестиційну програму.

"Тариф на розподіл газу затверджує для компанії державний регулятор галузі. Він формується на підставі річних прогнозованих обсягів споживання. Тому, якщо обсяги газу падають, відповідно зменшується кількість коштів, які компанія планувала направити на модернізацію газотранспортної мережі для безпечної і безперебійної доставки газу споживачам", - зазначила начальник відділу комерційного балансування ПАТ "Криворіжгаз" Катерина Гарькава.

Крім того, ситуацію з падінням обсягів ускладнюють ще й борги за розподілений природний газ. Адже кошти, що надходять від клієнтів за розподіл газу - це єдине джерело фінансування всіх робіт з утримання газотранспортної системи, ремонту та обслуговування газових мереж, роботи аварійно-диспетчерської служби. Станом на сьогодні, тільки теплопостачальні підприємства мають заборгованість перед ПАТ "Криворіжгаз" на суму 35,6 млн грн.

Додамо, що за останні 5 років більше газу споживачі Криворіжжя використовували в 2014 році. В цілому ж обсяг споживання газу протягом 2012 - 2016 роки скоротився на 26%.