ua en ru

Пан Гі Мун закликає до відновлення переговорів щодо об'єднання Кіпру

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй (ООН) Пан Гі Мун закликає до відновлення переговорів з питання об'єднання Кіпру, які зайшли в глухий кут, передає Reuters. За словами генерального секретаря, позитивне вирішення питання щодо об'єднання Кіпру прискорить процес вступу Туреччини в ЄС і дозволить Кіпру проводити розвідку і видобуток ресурсів в Середземному морі.
Попередня зустріч лідера Кіпру Деметріс Крістофіаса і голови самопроголошеної Турецької Республіки Північного Кіпру Дервіс Едорглу, організована за ініціативою ООН, відбулася в липні ц.р., але не дала помітних результатів. Пан Гі Мун сподівається, що майбутні переговори зрушать справу з мертвої точки і дозволять обом країнам просунутися у вірному напрямку для вирішення тривалого конфлікту.
Дипломати ООН сподіваються, що Туреччина і Кіпр прийдуть до угоди до липня 2012 р., коли державою-головою Євросоюзу (ЄС) стане Кіпр. Раніше влада Туреччини вже погрожували, що при подібних обставинах порвуть відносини з ЄС.
Процес об'єднання Кіпру ускладнюється низкою проблемних невирішених питань, зокрема - організації спільного управління в можливій федерації.
Територія острова була розділена на міжнародно визнаний "грецький" південь і відколоту "турецьку" північ - самопроголошену Турецьку Республіку Північного Кіпру - в 1974 р., коли в результаті турецького вторгнення на острові стався переворот. Туреччина не визнає "грецький" Кіпр незалежною державою і виступає проти проведення цією країною розвідки ресурсів, наприклад природного газу, на кіпрському узбережжі. 19 вересня 2011 р. компанія Noble Energy за замовленням зі столиці Кіпру м. Нікосії почала буріння пробної свердловини на континентальному шельфі Республіки Кіпр.