ua en ru

Пан Гі Мун вимагає від Ізраїлю негайно зняти блокаду з сектора Газу.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вимагає від Ізраїлю негайно зняти блокаду з сектора Газу. За його словами, цей крок повинен послідувати вслід за захопленням кораблів правозахисників з складу "Флотилії миру", які везли гуманітарну допомогу в регіон, передає РБК з посиланням на телеканал France24.

Нагадаємо, в процесі штурму судів ізраїльські морські піхотинці застосували зброю, убивши 9 активістів.

У інтерв'ю, яке глава ООН дав після візиту в країни Південної Америки і Африки, він відзначив, що в основу подій 31 травня (захоплення кораблів) стала "контрпродуктивна, нераціональна і неправильна" блокада Гази.

Пан Гі Мун сказав, що Рада ООН з прав людини почала розслідування інциденту із затриманням "Флотилії миру". Він відзначив, що необхідно зробити все можливе для запобігання подібним подіям в майбутньому.

Ізраїльська сторона стверджує, що військові були вимушені застосувати силу при штурмі судів, оскільки моряки цих кораблів атакували морських піхотинців, використовуючи палиці і ножі. Крім того, прем'єр-міністр Ізраїлю підкреслив важливість блокади сектора Газу. "Цей захід необхідний для недопущення постачань зброї в цей регіон. "Хамас" продовжує озброюватися, отримуючи допомогу від Ірану", - сказав політик.

Ізраїль встановив блокаду сектора Газу майже три роки тому, після того, як контроль над цією територією перейшов до екстремістського руху "Хамас", який веде з Тель-Авівом озброєну боротьбу.