ua en ru

Палестина може відмовитися від визнання Ізраїлю державою

Палестина може відмовитися від визнання Ізраїлю державою Фото: Махмуд Аббас (flickr.com/statephotos)

В Організації визволення Палестини заявили про можливість перегляду угоди в Осло 1993 року

Лідер палестинців Махмуд Аббас відкинув пропозицію президента США Дональда Трампа відмовитися від претензій на Єрусалим як столицю Палестини, натомість зробивши головним містом його передмістя Абу-Діс. Рішення ж Білого дому визнати "святе місто" столицею Ізраїлю політик назвав "ляпасом століття" щодо спроб врегулювати конфлікт на Близькому Сході, передає DW.

"Зараз критичний момент. На кону - наше майбутнє", - наголосив Аббас.

Він виступав на дводенному зібранні Організації визволення Палестини (ОВП), на якій палестинці мають розробити стратегію протистояння крокам США щодо Єрусалиму, який Трамп "прибрав зі столу переговорів одним твітом".

В організації також заявили про можливість перегляду угоди в Осло 1993 року, згідно з якою, зокрема, ОВП визнала існування держави Ізраїль.

"Більше немає Осло", - заявив Аббас.

Нагадаємо, конфлікт на Близькому Сході загострився після 6 грудня 2017 року, коли президент США Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю та розпорядився перенести туди американське посольство. Це спричинило хвилю насильства на Близькому Сході. Починаючи з 6 грудня, унаслідок зіткнень демонстрантів з ізраїльськими силовиками в Єрусалимі та на Палестинських територіях загинуло 17 палестинців.