ua en ru

Відповідальність за поїздки до РФ виключена без наділення її статусом агресора, - ГПУ

Відповідальність за поїздки до РФ виключена без наділення її статусом агресора, - ГПУ Фото: Сергій Горбатюк (РБК-Україна)

Горбатюк прокоментував позицію СБУ по забороні українським політикам відвідувати Росію

Введення кримінальної відповідальності за поїздки українських політиків до Російської Федерації неможливо без юридичного визначення цієї країни як агресора. Про це в ефірі "112 Україна" заявив керівник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"Неможливо вводити відповідальність, поки немає юридичного визначення країни-агресора і наділення статусом, зокрема Російської Федерації або іншої країни, якщо ми хочемо ввести відповідальність за поїздки", - зазначив Горбатюк.

У той же час, на його думку, чиновникам та правоохоронцям можна заборонити поїздки до Росії звичайними внутрішніми розпорядженнями керівників відомств.

Нагадаємо, раніше глава Служби безпеки України Василь Грицак виступив за заборону українським політикам відвідувати Росію.

"Це (біометричний контроль на кордоні, - ред.) однозначно допоможе нам у роботі. Я підтримую ініціативу президента. Я б пішов ще далі: я б ввів законодавчу заборону та кримінальну відповідальність за відвідування країни-агресора депутатами, політиками та громадськими діячами", - заявив Грицак.