ua en ru

Відтік капіталу з Італії до Швейцарії активно росте

Обіцянка прем'єра Італії Маріо Монті жорстко розібратися з італійськими податковими ухильниками викликала відтік коштів з країни в сусідню Швейцарію. За словами глави італійських податківців Аттіліо Бефери, тільки в кінці минулого року обсяг незаконно вивезених активів склав 11 млрд євро. Втім, чиновник сподівається, що вже навесні нові заходи по боротьбі з неплатниками принесуть успіх.

Як заявив Бефера в інтерв'ю газеті La Repubblica, за останній квартал 2011 року до Швейцарії пішло на 50% більше коштів, ніж у липні-вересні. Багаті італійці спішно рятують від податківців не тільки готівкові гроші, але й золото: його вивезення в злитках виросло приблизно на 30-40%. "Відтік капіталу на початку січня збільшився в геометричній прогресії, - визнав Бефера. - Деякі швейцарські банки почали орендувати сейфи в великих готелях, так як вони не в змозі виконати величезну кількість запитів на зберігання від італійських клієнтів". Втім, як повідомили швейцарські ЗМІ, їм не вдалося отримати підтвердження останнього твердження від готелів і банків.

Як розповів представник генерального секретаріату Міністерства фінансів Швейцарії Роланд Майєр, місцеве податкове відомство уважно стежить за повідомленнями про нелегальне ввезення грошей з Італії. Поки що, однак, доказів того, що ці кошти ввозяться для відходу від податків, не знайдено. "З 2009 року в Швейцарії прийнята стратегія "чистих" грошей, що означає, що країна хоче стати надійним і конкурентоспроможними фінансовим центром з оптимальними умовами, прийнятими на міжнародному рівні", - зазначив він. За словами Майера, Швейцарія готова брати участь в переговорах з Італією про укладення договору про уникнення подвійного оподаткування, подібного тим, які були укладені з Німеччиною і Великобританією.

"Відхід від сплати податків завжди був проблемою в Італії. І якщо ви хочете збалансувати бюджет і повернути довіру інвесторів, цю проблему необхідно нарешті вирішити. Але важливо це зробити також і для того, щоб створити в суспільстві відчуття, що реформи б'ють не тільки по звичайним людям, дозволяючи шахраям і далі процвітати. Потрібно створити консенсус в суспільстві з приводу дій влади, і боротьба з ухильниками допоможе отримати підтримку народу", - сказав економіст UniCredit Марко Валлі.

Щорічно уряд Італії недоотримує податки на 120 млрд євро. Для країни, яка переживає кризу, неплатежі до держскарбниці стали такою ж проблемою, як і для Греції, де, тільки за офіційними даними, 14 тис. осіб заборгували державі в цілому 36 млрд євро. Греки також активно виводять капітали за кордон.

Втім, Афіни і Рим вирішили розібратися з неплатниками різними способами. Грецький уряд недавно опублікував список злісних ухильників, які приховували від держави десятки тисяч і навіть мільйони євро. Італійські податківці діють інакше. З одного боку, вони збільшили з 5 тис. до 15 тис. євро стелю податкових зобов'язань, за якими можна отримати відстрочку. З іншого боку, за вказівкою прем'єра Монті, вони посилюють контроль як за громадянами, так і за юрособами.

В кінці минулого - початку цього року італійські податкові інспектори провели кілька масштабних рейдів по готелях, бутіках і ресторанам, що дозволив виявити значне число "чорних кас". Крім того, вони взяли під приціл власників дорогих автомобілів і яхт, оскільки кожен третій автовласник, згідно з декларацією, ухитряється існувати і купувати транспортний засіб на мінімальну зарплату.

Нагадаємо, Італія разом з Грецією, Іспанією, Ірландією і Португалією, входить до групи проблемних країн зони євро, відому по англійській абревіатурі PIIGS. 22 грудня 2011 р. верхня палата парламенту Італії (Сенат) затвердила пакет антикризових заходів. Антикризова програма передбачає збільшення дохідної частини бюджету на 33 млрд євро. Зокрема, підвищення різного роду податків і збільшення пенсійного віку.