ua en ru

Відсутність практики застосування індексу UIRD суттєво збільшує ризики банківських установ, - УКБС

Нові вимоги Цивільного кодексу України щодо обов'язкового застосування індексу для розрахунку плаваючих відсотків (Ukrainian Index of Retail Deposit Rates, або UIRD) суттєво збільшують ризики банківських установ через відсутність відповідної практики та роз'яснень щодо застосування даних норм, вважають аналітики Асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС).

"НБУ підтвердив статус агентства Thomson Reuters як незалежної установи, що розраховує індекси, які використовуються банками України при встановленні змінюваної процентної ставки за кредитами. Це сприятиме зменшенню ризиків фінансово-кредитних установ та дотриманню балансу інтересів всіх учасників процесу кредитування. Оскільки в умовах відсутності постійних джерел довгострокових кредитних ресурсів, банки змушені здійснювати операції кредитування із застосуванням саме змінюваної процентної ставки. Разом з тим, нові вимоги Цивільного кодексу України щодо обов'язкового застосування індексу для розрахунку плаваючих відсотків суттєво збільшують ризики банківських установ через відсутність відповідної практики та роз'яснень щодо застосування даних норм", - відзначили в УКБС.

В той же час, за словами генерального директора УКБС Галини Оліфер роз'яснення НБУ про те, що розраховані Thomson Reuters індекси можуть використовуватися банками нашої держави, усуне підстави для оспорювання позичальниками зміни відповідних процентних ставок, у формулі яких використовуються індекси UIRD. "Це, в свою чергу, прискорить створення умов для єдиного тлумачення норм національного законодавства при розгляді спорів, що виникають з кредитних правовідносин та сприятиме зменшенню зловживань", - вважає Оліфер.

Як повідомлялося на початку квітня ц.р. УКБС звернулася до НБУ щодо узгодження з агентством Thomson Reuters питань оприлюднення індексів UIRD в загальнодоступних регулярних друкованих засобах масової інформації.