ua en ru

Відстояти український інтерес в кримському питанні ми можемо тільки самостійно, - Фірташ

Відстояти український інтерес в кримському питанні ми можемо тільки самостійно, - Фірташ Фото: Дмитро Фірташ

Фірташ упевнений, що ні один президент іншої країни, навіть якщо мова йде про США, "не принесе Україні Крим назад на блюдечку"

Питання Криму, в тому числі і його статус, буде залежати не від думки наступного президента США, а від позиції Росії і дій України в рамках цієї проблеми. Про це заявив голова Ради Групи компаній Group DF Дмитро Фірташ, коментуючи заяву кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа про готовність розглянути визнання окупованого Криму частиною Росії і зняття санкцій стосовно Кремля, повідомляють українські ЗМІ.

"Ні один президент іншої країни, навіть якщо мова йде про США, не принесе Україні Крим назад на блюдечку. Ця проблема знаходиться виключно в площині переговорів Києва і Москви, які, хоче цього хтось чи ні, рано чи пізно все одно відбудуться і будуть включати в себе великий спектр питань, які накопичилися за останні роки, – впевнений Дмитро Фірташ. – Якщо уважно прочитати заяву Трампа про готовність розглядати питання про приналежність Криму Російській Федерації, то в цій заяві не йшлося про визнання Криму російським. Кандидат в президенти сказав те, що сказав".


"Коли на з'їзді Республіканської партії з програми республіканців був виключений пункт про надання Україні летального озброєння, ця новина була сприйнята в штики в Україні. Однак чомусь ніхто не згадав, що адміністрація Обами і вся Демократична партія в цілому також послідовно блокували це питання", – додав Дмитро Фірташ.

За його словами, "риторика Трампа-кандидата і дії Трампа-президента швидше за все, будуть дуже відрізнятися один від одного".

"Я маю великий досвід спостереження за політичними лідерами першого рівня в різних країнах, і можу сказати, що я в цьому майже впевнений, – зазначив Фірташ. – Це навіть добре, що від одного з кандидатів у президенти США звучать подібні припущення. У якомусь сенсі це дає можливість Україні готуватися до гіршого сценарію і поступово переставати дивитися на світ крізь рожеві окуляри. Сучасний світ набагато складніший і більш прагматичний, ніж хотілося б багатьом громадянам і політикам в Україні. З цієї причини досить небезпечною, на мій погляд, є настільки надмірна надія нинішньої української влади на президентство Хілларі Клінтон. На сьогоднішній день шанси Трампа і Клінтон на перемогу в президентських виборах приблизно рівні, а тому ми вже сьогодні повинні мати відповідь на питання – як ми будемо взаємодіяти з адміністрацією Трампа після його можливої інавгурації на початку наступного року".

На думку глави Group DF, заяви Трампа – "хороший привід дорослішати".

"Країна скоро відзначить двадцять п'ять років Незалежності, і це прекрасний вік для прощання з ілюзіями і надіями на кого-небудь, крім себе самого, – підкреслив Дмитро Фірташ. – В даний момент ми занадто слабка країна для того, щоб робити які-небудь ставки. Україна як держава повинна сповідувати прагматичний підхід, диверсифікуючи ризики і вибудовуючи зв'язки і комунікації з обома політичними таборами в США. Щоб президентство Трампа не стало холодним душем для нас, не треба заганяти себе в цю лузу сьогодні. Безумовно, позиція міжнародних партнерів України з цілого ряду проблемних питань, включаючи Крим, є дуже важливим фактором для нас. Однак ще раз повторю – проблема Криму не буде вирішена чужими руками. Руками американського президента, хто б ним не був – тим більше. Якщо українська влада і якась частина суспільства вважає, що це можливо, – це помилка. Відстояти український інтерес в кримському питанні Київ може тільки самостійно".

Фірташ упевнений, що Україні потрібно готуватися до того, що позиція Євросоюзу і США по кримському питанню надалі не буде настільки жорсткою, як була всі останні два роки.

"Занадто багато дій російською стороною робиться для її пом'якшення, в той час, коли Україна просто втрачала золотий час, розраховуючи лише на кожен новий період санкцій, – заявив він. – У наступні два роки є висока ймовірність того, що позиція світового співтовариства по Криму буде не принципово, але пом'якшуватися. Потрібно бути готовим до цього і вибудовувати свою стратегію, виходячи з нових реалій. Навіть якщо цього не станеться, краще готуватися до песимістичного сценарію розвитку подій. У будь-якому випадку ми повинні пам'ятати, що питання Криму, в тому числі і його статус, буде залежати не від думки наступного президента США, а від позиції Росії і дій у рамках цієї проблеми".