ua en ru

Опалювальний сезон під загрозою зриву через борги по субсидіях, - експерт

Опалювальний сезон під загрозою зриву через борги по субсидіях, - експерт Фото: Валентин Землянський (РИА Новости)

На думку Землянського, сьогодні під загрозою проведення опалювального сезону в цілому по країні

Через нестачу грошей на субсидії опалювальний сезон знову під загрозою зриву. Таку думку висловив у своїй колонці директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

"Згідно з оприлюдненим у понеділок, 9 жовтня, щотижневому звіту Держказначейської служби, дефіцит між запланованими на весь (!) рік коштами на оплату субсидій та фактично наданими (за 9 місяців!) послугами перевищив 2,2 млрд грн", - зазначає експерт.

Він нагадав, що влітку парламент вже приймав зміни до бюджету. Тоді до планового розпису в 47 млрд гривень на субсидії додали ще 14 млрд грн.

"Проте до кінця опалювального сезону розрив у потребах і бюджетному фінансуванні, за найоптимістичнішими оцінками, може досягти 10 млрд грн, у тому числі, тільки по Києву – 1,5 млрд грн. Тобто загальний обсяг потреб у субсидії складе близько 71 млрд грн до кінця поточного року", - вважає Землянський.

Він також додав, що в проекті закону про держбюджет на 2018 рік закладено на субсидії 55 млрд грн, тобто менше, ніж підтверджена в поточному році потреба в коштах. Крім того, на відміну від попередніх років, коли субсидії вносилися в одну бюджетну статтю разом з пільгами, тепер фінансування пільг передали місцевим бюджетам.

"В Асоціації міст оцінили додаткові витрати місцевих рад у "зайві" 7 млрд грн. Яких у міст, звичайно ж, немає. І які, звичайно ж, ніхто не збирається компенсувати, незважаючи на фактично надані послуги", - пише експерт.

Він нагадав, що уряд вже робив кроки щодо перерозподілу коштів на субсидії між "улюбленими" регіонами.

"Яскравим прикладом є постанова 558-р, прийнята урядом з голосу в кінці серпня за ініціативою Мінфіну. Суть документа в тому, що ним перерозподіляються 2,4 млрд грн з додатково виділених у бюджеті коштів на закриття боргів по субсидіях. Тільки з Києва вилучили 1,4 млрд грн", - нагадав Землянський.

За його словами, в результаті тільки по Києву очікувана потреба у додатковому фінансуванні до кінця року складе не менше 1,7 млрд грн.

"Навіть якщо припустити, що ціна на газ буде збережена, то брак коштів бюджету для покриття субсидій перевищить 20 млрд грн до кінця наступного року. У разі провалу переговорів Олександра Данилюка у Вашингтоні і з урахуванням дефіциту місцевих бюджетів до цієї цифри сміливо можна буде додати ще 20 млрд гривень додаткових витрат на субсидії населенню, оскільки кількість претендентів на допомогу держави може вирости до 90% домогосподарств", - вважає експерт.

На його думку, сьогодні під загрозою проведення опалювального сезону в цілому по країні. Насамперед, через обмеження газотранспортними компаніями обсягів постачання газу на енергетичні об'єкти міських і обласних підприємств комунальної енергетики (ТКЕ) через зростання боргів перед НАК "Нафтогаз України".

Крім того, для ТКЕ це означає відсутність коштів на фінансування ремонтних робіт, обслуговування теплових мереж у необхідних обсягах, що призведе до збільшення аварійності і не своєчасного усунення наслідків аварій.

"Якщо уряд в терміновому порядку не внесе зміни до держбюджету цього року і не перегляне суми субсидій в документі на наступний рік, то фінансовий колапс енергосфери м'яко і безповоротно зітре останню межу між містом і селом, де водопровід, центральне опалення та каналізація давно вважаються недозволеною розкішшю", - підсумував експерт