ua en ru

Відкритий реєстр нерухомості: чи можна дізнатися, хто володіє сусідньою квартирою?

Народні депутати в першому читанні підтримали урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих юридичних осіб і публічних діячів отримують вигоду". Цей документ передбачає вільний доступ усіх бажаючих до Держреєстру прав на нерухомість.

Народні депутати в першому читанні підтримали урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих юридичних осіб і публічних діячів отримують вигоду". Цей документ передбачає вільний доступ усіх бажаючих до Держреєстру прав на нерухомість.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, представляючи законопроект у парламенті, зазначив, що він забезпечить громадський контроль за власністю високопоставлених чиновників та їх сімей. А ось фахівці кажуть, що дізнатися, кому належить сусідня квартира, буде непросто.

- З технічної точки зору для того, щоб відкрити Держреєстру прав на нерухоме майно, знадобиться близько півроку, - повідомило нам джерело в мін'юсті. - Зараз ця база даних абсолютно не пристосована для того, щоб в ній шукали дані всі бажаючі. Кожна дія нотаріусів з реєстром відстежують наші технічні служби.

За словами чиновника, складність полягає в тому, що цей реєстр пов'язаний з реєстром заборони на відчуження нерухомого майна. І в якому вигляді доведеться відкривати дані, поки незрозуміло.

З технічної точки зору, відкритий Держреєстр буде представляти із себе інтернет-сайт, де кожен охочий зможе ввести адресу цікавить його об'єкта і подивитися на кого він зареєстрований.

- Потрібно враховувати, що в Держреєстрі є дані про операції з нерухомістю тільки за останні кілька років, - пояснив чиновник. - Якщо чоловік приватизував квартиру двадцять років тому і не продавав її, то його даних у реєстрі не буде. Ці дані залишилися в паперових архівах БТІ. Для того, щоб в Держреєстр потрапили всі дані, потрібно щоб всі українці зареєстрували своє майно.

А в цей час мін'юст готовий розкрити реєстри за місяць

Крім того, новий закон говорить і про те, що всі можуть отримувати інформацію про власників нерухомості.

- Отримаємо реальний доступ до всіх баз даних всієї нерухомості в країні, - вважає прем'єр. - Будь-який громадянин України матиме доступ до інформації про власників усього нерухомого майна в країні.
Бази даних по нерухомості вже зібрані і зберігаються в Мін'юсті. Кому треба - і так всі знають або можуть отримати за запитом. Але преса у відкриту вивчати зібраний матеріал не може. За словами міністра юстиції Павла Петренка, якщо Рада схвалить законопроект, Мін'юст відкриє реєстри за місяць.

- Будь-який громадянин, у тому числі в рамках процедури люстрації, зможе отримувати інформацію про реальне майно чиновників, щоб чиновники не приховували майно за своїми родичами або в офшорах. Мін'юст підтверджує: ми будемо готові протягом місяця розкрити всі ці реєстри в разі прийняття парламентом цього закону, - сказав він на засіданні уряду.

Відповідно до законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб і публічних діячів" (№5114), нерозкриття даних про власників українських компаній буде каратися штрафом або громадськими роботами на строк до 240 годин.

Джерело: domik.ua