ua en ru

Відмова органів ДВС банкам у проведенні виконавчих дій з посиланням на процедуру правонаступництва є безпідставною, - Мінюст

Міністерство юстиції України підтвердило безпідставність відмов органів Державної виконавчої служби (ДВС) банкам у проведенні виконавчих дій , вказуючи на необхідність застосування процедури правонаступництва у випадку зміни фінустановою організаційно-правової форми (на ПАТ) та найменування. Зазначає генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер.

Такі вимоги ДВС не лише суперечать діючому законодавству, а й призводять до суттєвого затягування строків виконання рішень суду. Оскільки вимагають додаткового звернення до суду практично за усіма діючими виконавчими документами.

"На звернення УКБС Мін'юст надав роз'яснення, що після надходження до органу ДВС повідомлення від сторони виконавчого провадження-банку про приведення його діяльності у відповідність вимогам ЗУ "Про акціонерні товариства" шляхом його перетворення на публічне акціонерне товариство (ПАТ) та надання відповідних підтверджуючих документів (про внесення змін до статутних документів, довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізосіб-підприємців), подальші виконавчі дії провадяться державним виконавцем згідно ЗУ "Про виконавче провадження" без застосування процедури правонаступництва", - зазначила Г.Оліфер.