ua en ru

Звіт з катастрофи Boeing 777: точне місце запуску ракети не встановлено

Звіт з катастрофи Boeing 777: точне місце запуску ракети не встановлено Фото: уламки аварії літака

Експертам потрібні додаткові дослідження

Міжнародним експертам, який розслідують деталі аварії малайзійського Boeing 777 В Донецькій області, не вдалося поки встановити точне місце запуску ракети ЗРК "Бук", з якої був збитий літак. Про це заявив глава Ради безпеки Нідерландів Чиббе Яустра під час подання звіту по катастрофі Boeing 777, передає BBC.

"Неможливо визначити точну позицію і кут запуску ракети, а також її швидкість і обставини на місці в той момент. Грунтуючись на розподілі слідів ураження і на даних кута потрапляння були зроблені розрахунки для визначення траєкторії польоту ракети, вихідна точка якої знаходилася на території близько 320 км2 у східній частині України", - йдеться у звіті.

Згідно з розрахунками експертів, що ракета була запущена десь в районі 320 кв. км у Східній Україні. Проте необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити розташування запуску.

Відзначимо, також експерти точно встановили, що літак був збитий ракетою з зенітно-ракетного комплексу "Бук", одночасно виключивши вірогідність атаки малайзійського пасажирського лайнера іншим літаком.

Нагадаємо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував плановий рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофу 17 липня 2014 р. в Донецькій області України в районі села Грабове.

На борту перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули. Ця авіакатастрофа за кількістю загиблих стала найбільшою в історії авіації з 11 вересня 2001 р. і увійшла в десятку найбільших за всю історію.

Попередній звіт міжнародної комісії з розслідування авіакатастрофи був опублікований 9 вересня 2014 р. Згідно йому, лайнер розвалився в повітрі в результаті "структурних пошкоджень, викликаних великою кількістю високоенергетичних об'єктів, які проникли в літак зовні".