ua en ru

Від сплати госкомпаніями роялті за ПО можна піти, внісши зміни до Господарського кодексу, - юрист

Секретар громадської ради при Міністерстві юстиції України, член громадської ради при Державній реєстраційній службі, адвокат компанії "Иляшев і партнери" Максим Копейчиков вважає, що внісши зміни до Господарського кодексу України, можна досягти того, щоб розробник того чи іншого інтелектуального продукту згодом не стягував з замовника відсотки за інтелектуальну власність. Про це він заявив у ході онлайн-конференції в РБК-Україна".

Так, на питання про те, як досягти такої ситуації, щоб розробник віддавав замовникові готовий продукт і згодом не "стриг" з замовника відсотки за інтелектуальну власність, Копейчиков зазначив: "Це не так складно. У нас є Господарський кодекс, до якого все вноситься, як бути з підприємствами державного сектору економіки. Внести і зафіксувати там спеціальні санкції за порушення договірних зобов'язань, в яких бере участь суб'єкт. Точно так само можна зробити, що не мають права керівники держпідприємств і державних органів укладати договори про розробку продуктів інтелектуальної власності, які не передбачають перехід кінцевого продукту у власність держави і, відповідно, право повного господарського ведення умовно державного підприємства".

Також Копейчиков припустив, що на сьогоднішній день такі зміни в законодавство були внесені, наприклад, по лінії Мін'юсту, тому, що мало хто в цьому зацікавлений. "Може, хтось (зміни в законодавство) і пропонував. Але цілком очевидно, що, напевно, мало хто реально зацікавлений. Тобто в режимі ручного управління всім - і економікою і різними суспільними відносинами таке правило не потрібно... Там де правила не чіткі і не прозорі, там працювати важче, але на такому ринку можна більше заробити", - сказав Копейчиков.

Він зазначив також, що сьогодні "базовий принцип нашого законодавства стосовно прав інтелектуальної власності, що створюється під замовлення - майнові права на використання цього об'єкта переходять до замовника, ...якщо не визначено інше. Якщо слідувати цьому базовим принципом, те, що створили на замовлення держави, має належати державі. Якщо цей принцип гранично просто в такій формі буде впроваджено, то очевидно, буде простіше. Інша справа, що досить складний об'єкт інтелектуальної власності... не можна залишити без обслуговування. Це не картина, яку ти намалював і віддав замовнику... і більше нічого не потрібно. Реєстр, все програмне забезпечення, його потрібно регулярно ... і правильно обслуговувати".