ua en ru

Звільнений у Криму бойовик ДНР міг видати причетних до катастрофи МН17, - розслідування

Звільнений у Криму бойовик ДНР міг видати причетних до катастрофи МН17, - розслідування Фото: катастрофа МН17 (flickr.com/osce_smmu)

У "Новій газеті" вважають, що Погодін знає причетних до катастрофи літака на Донбасі

Звільнений у Криму бойовик самопроголошеної "Донецької народної республіки" Вадим Погодін міг видати причетних до катастрофи літака МН17 на Донбасі влітку 2014 року. Про це йдеться в розслідуванні російського видання "Новая газета".

Зазначимо, українська сторона підозрює Погодіна у жорстокому вбивстві школяра Степана Чубенка та вимагала його видачі. Проте в Росії проти екстрадиції виступили депутати, а також колишні ватажки бойовиків, зокрема, Сергій Дубінський ("Хмурий"), який фігурує в справі про катастрофу МН17 і є ймовірним відповідальним за переміщення "Бука".

Газета підкреслює, що крім старої дружби цих бойовиків об'єднує те, що вони знають, у чиє розпорядження в липні 2014 року потрапила російська установка "Бук", з якої збили літак.

"І зрозуміло, видача будь-якого з них Україні (під будь-яким приводом) може виявитися подарунком для слідчих у справі "Боїнга" (Україна входить до п'ятірки країн-учасниць розслідування під керівництвом Нідерландів)", - наголошується в публікації.

У той же час видання зазначає, що колишній ватажок ДНР Олександр Бородай особливо виділяв занепокоєння "Хмурого" з приводу можливої екстрадиції Погодіна.

"Те, що Бородай виділяє занепокоєння саме "Хмурого" - найпримітніша деталь у його виступі (в інтерв'ю одному з видань, - ред.). Тривога найзасвіченішого фігуранта справи МН17, висловлена публічно, сприймається як нагадування про себе: чи підтверджуєте ви там (у Москві) імунітет? І Москва підтверджує - за кілька місяців до пред'явлення Нідерландами остаточних звинувачень та оприлюднення імен всіх причетних до трагедії. Садист не просто уникає екстрадиції, але і опиняється на волі. Суду над ним не буде, як тепер з'ясовується, ні в Росії, ні навіть в "ДНР", - підсумували в "Новій газеті".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ГПУ не отримала відповіді з РФ про передачу бойовика, підозрюваного у вбивстві школяра в Донецьку.

"Генпрокуратура України не отримала офіційної відповіді з РФ про передачу українським правоохоронцям екс-керівника батальйону "Керч" Погодіна, який жорстоко вбив громадянина України Степана Чубенка на Донбасі та згодом був затриманий на території АРК", - заявили в ГПУ.