ua en ru

Зупинка НЗФ обрушить електроенергетичну систему країни, - УкрФА

Меморандум про взаємодію між Кабінетом міністрів України і керівництвом феросплавних підприємств мав позитивний вплив на галузь, однак, зміст документа викликає низку запитань у операторів ринку.

"Меморандум" не позбавлений суттєвих диспропорцій. Наприклад, невідповідність термінів дії встановленої в ньому ціни на електроенергію і термінів інвестиційних зобов'язань підприємств - учасників "Меморандуму". З одного боку, економічно обгрунтована ціна електроенергії встановлено на період з 1 березня по 31 грудня 2013 р. і що буде з вартістю електроенергії для ЗЗФ з 1 січня 2014 р. - невідомо. У той же час, неухильною умовою підписання меморандуму було те, що ЗЗФ прийняв інвестиційні зобов'язання на 5 років. Без цього підписання "Меморандуму порозуміння" не відбулися б. Виходить, що ЗЗФ прийняв на себе зобов'язання на сотні мільйонів гривень строком на 5 років, а уряд надає спеціальну ціну електроенергії строком на 10 місяців "- повідомив голова правління Запорізького феросплавного заводу (ЗЗФ) Павло Кравченко.

Нагадаємо, відновлення роботи Запорізького феросплавного заводу (ЗЗФ) і Стаханівського заводу феросплавів (СЗФ) пов'язане з прийняттям Кабінетом міністрів України постанови про підтримку електрометалургійної галузі і подальшим підписанням Меморандуму про взаємодію між урядом і керівництвом феросплавних підприємств.

У той же час, виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергій Кудрявцев звертає увагу на потенційно згубні наслідки того факт, що Нікопольський завод феросплавів (НЗФ) не був віднесений до учасників "Меморандуму", через що підприємство, вже зупинило 8 з 16 печей, і може повністю припинити роботу.

"Зупинка такого підприємства порушить баланс не тільки на світовому ринку феросплавів, адже завдяки цьому підприємству Україна займає до 20% світового ринку марганцевих феросплавів, але і обрушить електроенергетичну систему України. Потужність цього заводу допомагає регулювати частоту струму в магістральних мережах, тобто постраждає система і ми всі, як споживачі. Почнуть виходити з ладу холодильники і телевізори, пральні машини і кондиціонери", - зазначає Сергій Кудрявцев.

На думку керівника УкрФА, не викликає сумніву необхідність приєднання НЗФ до "Меморандуму" і надання підприємству економічно обгрунтованої ціни на електроенергію.