ua en ru

Основний фондовий індекс Китаю завершив сьогоднішні торги в мінусі на 4,1%.

Звідний індекс Шанхайської фондової біржі Shanghai Composite - основний фондовий індекс Китаю - завершив сьогоднішні торги падінням на 4,1% - до мінімуму за 8 місяців, повідомляє РБК. Як відзначають аналітики, приводом для розпродажів послужили очікування щодо подальших заходів китайського уряду по обмеженню припливу спекулятивного капіталу в сектор нерухомості. Не грав на руку "бикам" і зовнішній фон: різке падіння світових цін на активи класу commodity чинило сильний тиск на котирування ресурсних компаній.

Акції найбільших металургійних компаній КНР Jiangxi Copper і Aluminum Corp. of China подешевшали більш ніж на 5%. Папери провідного девелопера China Vanke втратили у вазі 4,1% на тлі побоювань з приводу посилювання політики властей по контролю за рухом капіталу на ринку нерухомості. Китайські брокерські компанії попередили, що ціни на житлі в країні можуть впасти на 30% на тлі урядових мерів по обмеженню спекуляцій в секторі.

Зниження індексів спостерігалося сьогодні практично на всіх біржах Азії. Звідний індекс MSCI Asia Pacific впав на 2,6%, а індекс Токійської біржі Nikkei втратив 3,3%, що стало найзначнішим одноденним зниженням індексу в процентному відношенні з березня 2009 р. Негативними драйверами виступають неспокої інвесторів щодо розростання грецької боргової кризи, а також відхід уряду КНР, що продовжується, від надм'якої монетарної політики.