ua en ru

Засновника "Національного фронту" Жан-Марі Ле Пена виключили з партії

Засновника "Національного фронту" Жан-Марі Ле Пена виключили з партії Фото: Жан-Марі Ле Пен

Протягом трьох місяців буде також розглянуто його зміщення з поста почесного голови партії

Про те, що членство Ле Пена в партії призупинено, йдеться в заяві французького "Національного фронту", передає Reuters. Крім того, партія протягом трьох місяців проведе збори, на яких планується змістити Ле Пена з поста почесного голови "Національного фронту".

У понеділок, 4 травня, виконавчий комітет "Національного фронту" провів дисциплінарні слухання з приводу висловлювань Ле Пена про застосування нацистами газових камер в ході Другої Світової війни. Засновник "Національного фронту" заявив, що це є "звичайною деталлю історії". Ле Пен відмовився бути присутнім на слуханнях.

На початку квітня Жан-Марі Ле Пен висловився на підтримку маршала Анрі-Філіпа Петена, що у роки Другої Світової війни очолював режим Віші і співпрацював з гітлерівською Німеччиною. Крім того, він виступив з критикою політичної лінії "Національного фронту" і його нинішнього керівництва.

У відповідь лідер партії Марін Ле Пен висловилася за усунення її батька від участі в регіональних виборах і звинуватила його у спробі нашкодити партії. Пізніше Марін Ле Пен заявила, що слова засновника "Національного фронту" не повинні сприйматися як позиція партії. 86-річний політик, у свою чергу, заявляв, що не має наміру припиняти політичну діяльність і йти з посади почесного голови.

Жан-Марі Ле Пен заснував "Національний фронт" в 1972 році і до 2011 року був її лідером. У 2011 році він поступився посадою голови партії своєї дочки Марін Ле Пен. На останніх місцевих виборах, що пройшли в кінці березня 2015 року, "Національний фронт" не отримав більшості ні в одному з рад департаментів, але збільшив свої фракції у більшості департаментів Франції.

Нагадаємо, 13 квітня стало відомо, що Жан-Марі Ле Пен відмовився від участі у регіональних виборах у Франції.