ua en ru

Підстави для призупинення переговорів про СА з Україною відсутні, - МЗС Нідерландів

Політики Європейського союзу заявляють про готовність продовжувати переговори з Україною. Так, міністр закордонних справ Нідерландів Франс Тіммерманс розкритикував повідомлення європейського комісара з питань розширення та політики добросусідства Штефана Фюле, розміщене в мережі Twitter, в якому говориться, що Євросоюз припиняє роботу над угодою з Україною, так як аргументи українського уряду в цих переговорах "не мають ніякого зв'язку з реальністю", передає Reuters.

"Я впевнений, що будувати свою політику, грунтуючись на ремарках Фюле у Twitter, - не кращий спосіб вирішити питання", - заявив Тіммерманс представникам ЗМІ.

"З точки зору Нідерландів, підстав для призупинення переговорів немає", - підкреслив він.

Повідомлення Фюле, розміщене в Twitter, відображає зростаюче розчарування представників європейських країн щодо непослідовної позиції Президента України Віктора Януковича, який, на думку Європи, змушений маневрувати між Брюсселем і Москвою. Так, раніше міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт звинуватив Януковича в тому, що той хоче "гнатися за двома зайцями".

"Іноді він говорить, що хоче підписання в найближчому майбутньому. На наступний день він каже, що хоче звільнити тих, хто вів переговори щодо цієї угоди. Якщо ми отримаємо чітку відповідь Києва, то зможемо підписати договір хоч завтра", - заявив Більдт.

Раніше Фюле заявив, що провів переговори з першим віце-прем'єром України Сергієм Арбузовим і дав останньому зрозуміти, що головною умовою ведення подальших переговорів про торговельну угоду ЄС з Україною буде чітко позначений намір Києва підписати його. Фюле підкреслив, що досі не почув відповідної реакції українського уряду.