ua en ru

Оскар 2018: названа переможниця в номінації Краща актриса

Оскар 2018: названа переможниця в номінації Краща актриса Претендентки на Кращу жіночу роль (колаж РБК-Україна)

Саллі Хокінс, Френсіс Макдорманд, Марго Роббі, Сірша Ронан, Меріл Стріп – п'ятірка актрис, які претендували на Найкращу жіночу роль

Вже 90-та за рахунком церемонія вручення нагород премії Оскар за заслуги в галузі кінематографу за 2017 рік відбулася в цьому році трохи пізніше, ніж зазвичай, а саме – 4 березня 2018 року. Зазначимо, що дату проведення церемонії визначає Американська Кіноакадемія. При цьому номінанти були оголошені ще 23 січня 2018 року.

Другий рік поспіль церемонію Оскар проводив американський телеведучий і комік Джиммі Кіммел. Урочисті нагородження проходили в театрі "Долбі" в Голлівуді, Лос-Анджелес.

Серед десяти основних категорій церемонії вручення нагород премії Оскар – категорія Краща актриса чи Краща жіноча роль.

Оскар 2018: нагороду за Кращу жіночу роль отримала Френсіс Макдорманд за фільм "Три білборда на кордоні Эббынга, Міссурі".

Оскар 2018: названа переможниця в номінації Краща актриса

Оскар 2018: названа переможниця в номінації Краща актриса

Френсіс Макдорманд – 60-річна американська актриса. Будучи дружиною режисера і сценариста Джоела Коена, Макдорманд знялася в багатьох фільмах братів Коенів, таких як "Просто кров" (1984), "Виховуючи Арізону" (1987), "Фарго" (1996), що приніс їй премію Оскар за Кращу жіночу роль, "Людина, якої не було" (2001) і "Після прочитання спалити" (2008).

Френсіс Макдорманд, Оскар

Френсіс Макдорманд (фото: oscar.go.com)

"Три білборда на кордоні Эббинга, Міссурі" – британо-американський драматичний фільм режисера Мартіна Макдонаха.

Мати-одиначка Мілдред Хейз вступає в протиборство з поліцією рідного міста, вважаючи, що "служителі закону" не особливо намагаються розкрити вбивство її дочки-підлітка Анджели, яку за сім місяців до цього зґвалтували і вбили. Для цього вона орендує три рекламних білбордів, розташованих на під'їзді до міста, і вивішує там три плакати з короткими написами, що нагадують про вбивство Анджели і бездіяльності шерифа Білла Віллоубі. У той час як у Віллоуба немає жодної зачіпки, жителі міста дуже скептично ставляться до вчинку Мілдред.

Трейлер фільму Три білборда на кордоні Эббынга, Міссурі (відео: youtube/20th Century Fox Russia)

Нагадаємо також, хто ж був номінований у категорії Найкраща жіноча роль, та за роль у якому саме фільм:

Саллі Хокінс (Sally Hawkins) – "Форма води" (The Shape of Wate). За роль Елайзи Еспозіто

Саллі Хокінс – 41-річна британська актриса. Знявшись у ролі Поппі у фільмі 2008 року "Безтурботна", Саллі Хокінс отримала кілька міжнародних нагород, включаючи Золотий глобус за Кращу жіночу роль (комедія або мюзикл).

Саллі Хокінс

Саллі Хокінс (ліворуч) у фільмі "Форма води" (фото: http://oscar.go.com)

"Форма води" – американська мелодрама з вкрапленням фентезі режисера Гільєрмо дель Торо.

Дія картини відбувається приблизно в 1962 році, на тлі протистояння СРСР і США в холодній війні. Елайза - прибиральниця в секретній військовій лабораторії в Балтіморі, непомітна жінка з нудним та одноманітним життям. Через травму, перенесену в дитинстві, вона залишилася німою. В лабораторію привозять якийсь новий "об'єкт" для вивчення. Елайза та її колега Зельда дізнаються, що ця істота - амфібія, по зовнішності - гуманоїд. Елайза починає спостерігати за істотою і поступово між ними виникає своєрідний зв'язок. Коли Елія дізнається, що предмет її прихильності збираються вбити і препарувати, вона організовує операцію з порятунку істоти.

Трейлер фільму Форма води (відео: youtube/20th Century Fox Russia)

#3 Марго Роббі (Margot Elise Robbie) – "Я, Тоня" (I, Tonya). За роль Тоні Хардінг

Марго Роббі – 27-річна австралійська актриса і кінопродюсер.

Роббі почала кар'єру в 2007 році в Австралії. Популярність на батьківщині їй принесла роль Донни Фрідмен у телесеріалі "Сусіди" (2008-2011). Переїхавши в США в 2011 році, вона зіграла Лору Кемерон в телесеріалі "Пен Американ", після чого було безліч пропозицій великих ролей у художніх фільмах.

Марко Роббі в ролі Тоні Хардінг

Марко Роббі в ролі Тоні Хардінг

Марко Роббі в ролі Тоні Хардінг (фото: oscar.go.com)

"Я, Тоня" – біографічна спортивна чорна комедія режисера Крейга Гіллеспі.

Тоня Хардінг - одна з найвідоміших і найскандальніших фігуристок планети 90-х. На її рахунку чимало перемог і найпрестижніших нагород, але в більшій мірі її запам'ятали з негативної сторони. На чемпіонаті США з фігурного катання 1994 року колишній чоловік Тоні Джефф Гыллоулы і охоронець Шон Екардт намовили якогось Шейна Стента зламати праву її найближчый конкурентці Ненсі Керріган, щоб позбавити ту можливості змагатися. Він лише забив ногу Ненсі, а не зламав, але ця травма змусила її відмовитися від участі у національній першості.

Трейлер фільму Я, Тоня (відео: youtube/iVideos)

#4 Сірша Ронан (Saoirse Una Ronan) – "Леді-Птаха" (Lady Bird). За роль Крістін Макферсон

Сірша Ронан – 23-річна італійська актриса, лауреат премії "Золотий глобус", триразовий номінант премій BAFTA і Оскар.

У 2009 році Ронан зіграла головну роль в картині Пітера Джексона "Милі кості" – в екранизации однойменного роману письменниці Еліс Сіболд. Героїня фільму, 14-річна дівчинка Сюзі Селмон, стала жертвою маніяка, який заманив її в затишне місце і жорстоко вбив, сховавши потім труп в сейфі. Після смерті Сюзі спостерігає за долями близьких зі свого особистого паралельного світу, проміжного між світом живих і раєм, куди її душі ще тільки належить потрапити.

Сірша Ронан

Сірша Ронан (ліворуч) у фільмі "Леді-Птаха" (фото: oscar.go.com)

Сірша Ронан

Сірша Ронан (фото: oscar.go.com)

"Леді-Птаха" – американський трагікомедійний фільм Грета Гервіг. Згідно опублікованому синопсису, фільм розповість про ученицю старших класів, яка намагається перебратися до Нью-Йорк з допомогою свого названого брата.

Так, Крістін Макферсон вчиться в консервативній католицькій школі в Сакраменто. Вона шукає себе, своє місце в світі і намагається бути не схожою на інших. Її волосся пофарбовані в дивний червоно-рожевий колір, а ім'я Леді Берд вона дала собі сама і саме так просить його називати. І головна її мрія — вирватися з провінційної глушини і поїхати вчитися в Нью-Йорк.

Трейлер фільму Леді-Птаха (відео: youtube/iVideos)

#5 Меріл Стріп (Mary Streep) – "Секретне досьє" (The Post). За роль Кей Грем.

Меріл Стріп – 68-річна американська актриса. Стріп - триразова володарка премій Оскар (з 21-ої номінацією за акторську роботу - більше, ніж у будь-кого іншого актора або актриси в історії кінематографа).

Меріл Стріп — здебільшого драматична актриса, яка неодноразово визнавалася кінокритиками "однією з кращих актрис нашого часу". Авторитетний критик Роджер Еберт назвав її "кращою актрисою свого покоління, що видає одну чудову акторську гру за іншою".

Меріл Стріп

Меріл Стріп у фільмі "Секретне досьє" (фото: oscar.go.com)

"Секретне досьє" - американський драматичний трилер режисера Стівена Спілберга про журналістів з The New York Times і The Washington Post, які розсекретили документи Пентагону про війну у В'єтнамі.

У 1971 році, отримавши в розпорядження документи Пентагону, власник газети Washington Post Кей Грем і її головний редактор Бен Бредлі, разом з колегами з NY Times, приймають рішення публікувати скандальні матеріали. Їх не зупиняє те, що політична верхівка США намагається оскаржити право освітлення секретного листування про В'єтнамську війну у Верховному суді, погрожуючи закрити газети.

Трейлер фільму Секретне досьє (відео: youtube/iVideos)

Оскар - одна з найпрестижніших і старіших премій у сфері кінематографа. Пропонуємо дізнатися імена топ-5 українців, які отримали Оскар (відео: STYLER.rbc.ua)