ua en ru

"Ощадбанк" вимагає від Путіна компенсації збитків від анексії Криму

"Ощадбанк" вимагає від Путіна компенсації збитків від анексії Криму Фото: Володимир Путін

У банку хочуть створити прецедент для боротьби українських компаній за свої інтереси

Державний "Ощадбанк" направив письмове повідомлення Президенту Росії Володимиру Путіну і прем'єру Дмитру Медведєву з претензіями, які випливають із незаконного обігу з інвестиціями, які належать банку в Криму. Про це заявив голова правління банку Андрій Пишний, передає прес-служба "Ощадбанку".

"Ощадбанк сьогодні, 08.07.2015 р., направив офіційне письмове повідомлення уповноваженим представникам Російської Федерації щодо претензій, які випливають з незаконного обігу з інвестиціями, які належать Ощадбанку в Криму, в порушення численних положень Угоди між Урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про заохочення та взаємний захист інвестицій, підписаної 27 листопада 1998 р., а також міжнародного права", - заявив Пишний.

Повідомляється, що цим повідомленням "Ощадбанк" інформує РФ про існування спору і наполягає на його врегулювання з метою компенсації завданої шкоди.

"Я вважаю, що українські підприємства, які зазнали утисків з боку Російської Федерації в Криму, можуть і повинні відстоювати свої права і інтереси. Ми хочемо створити юридичний прецедент для того, щоб інші компанії, підприємства чи банки України, зважаючи на кроки і досвід Ощадбанку, приєднувалися до нас у боротьбі за свої комерційні та бізнес-інтереси і також почали відстоювати свої права, зокрема бізнес, перед обличчям російських окупантів", - зазначив Пишний.

З моменту повідомлення про суперечку починається 6-місячний період, передбачений угодою, протягом якого сторони зможуть врегулювати спір шляхом переговорів.

"Якщо таке врегулювання виявиться неможливим у зазначений строк, Ощадбанк залишає за собою право продовжити розгляд справи, але вже з використанням інструментів міжнародного судового захисту проти Російської Федерації. Направляючи це повідомлення уповноваженим представникам Російської Федерації, а саме: Путіну В.В., Медведєву Д. А. та іншим, Ощадбанк діє виключно за своїм розсудом як інвестор і як юридична особа приватного права з метою економічного захисту та поновлення своїх прав і інтересів в Криму", - йдеться в повідомленні.

Відзначимо, "Ощадбанк" станом на березень 2014 р. мав найбільшу банківську мережу на Кримському півострові, що налічувала 294 територіально відокремлених безбалансових відділення.

Нагадаємо, "Ощадбанк" подав позов проти РФ на 15 млрд грн за анексії Криму.