ua en ru

"Ощадбанк" оштрафований за маніпуляції з облігаціями внутрішньої держпозики

"Ощадбанк" оштрафований за маніпуляції з облігаціями внутрішньої держпозики Фото: "Ощадбанк" оштрафували за махінації

Держбанк оштрафований на 170 тис. гривень

Національна комиссиияпо цінних паперів та фондового ринку оштрафувала державний "Ощадбанк" на 170 тис. гривень за порушення законодавства у вигляді маніпулювання цінами на фондовому ринку при торгівлі облігаціями внутрішньої держпозики. Про це повідомляє прес-служба комісії.

Як йдеться у повідомленні, комісія проаналізувала договору купівлі-продажу ОВДП, наявні в комісії адміністративні дані щодо здійснення діяльності організаторами торгівлі та інформації, отримані від інших державних органів.

За підсумками проведеного аналізу, були встановлені факти маніпулювання цінами ОВДП протягом торгових сесій 15 травня 2014 року, 29 вересня 2014 року і 18 листопада 2014 року з боку торговця цінними паперами "Ощадбанк" на фондовій біржі "Перспектива".

Окремі операції купівлі-продажу ОВДП, які укладалися з участю ПАТ "Ощадбанк", мали ознаки маніпулювання ціною: угоди укладалися неодноразово протягом одного дня, з незначною різницею в хвилини; на однакову кількість цінних паперів на кінець торгового дня власник цінних паперів не змінювався. Все це свідчить про відсутність очевидного економічного сенсу в таких операціях з боку торговця цінними паперами.

У результаті здійснення зазначених операцій ціна на ОВДП встановлювалася штучно.

з Огляду на вищесказане, комісія прийняла рішення застосувати до ПАТ "Державний ощадний банк України" фінансову санкцію у вигляді штрафу в розмірі 170 тис. грн.

Нагадаємо, чистий прибуток "Ощадбанку" з початку 2016 склала 410,7 млн гривень.