ua en ru

Восени можуть активізуватися пов'язані c Коломойським партії, - політолог

Восени можуть активізуватися пов'язані c Коломойським партії, - політолог Фото: Олексій Якубін (РІА Новини Україна)

За словами Якубіна, близькі до Коломойського партії можуть активізувати протистояння з владою

Близькі до олігарха Ігоря Коломойського політичні сили спробують активізувати своє протистояння з владою. Таку думку в ефірі телеканалу NewsOne висловив політолог Олексій Якубін.

"Восени ми побачимо розгойдування ситуації з боку політичних сил, пов'язаних з Коломойським", - заявив політолог.

На думку Якубіна, успішним прикладом політичного лобіювання інтересів Ігоря Коломойського є партія "Самопоміч".

"Та ж "Самопоміч" активно популяризувала поняття "Роттердам+" проти влади. І ми бачимо, що в певному сенсі це спрацювало. Правда, не пояснюючи громадянам, що "Роттердам+" це тарифи для промислових підприємств, а не громадян. Але "Самопоміч" активно розкрутила цю тему", - сказав він.

Як повідомлялося, раніше Вищий адміністративний суд України відмовив об'єднанню "Самопоміч" у задоволенні касаційної скарги, підтвердивши законність постанови НКРЕКП №289 від 03.03.2016 "Про затвердження порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії", відомої як "Роттердам+".

29 березня 2017 року ВАСУ відмовив у задоволенні касаційної скарги Української асоціації виробників феросплавів та електрометалургійної продукції (УкрФА) і Нікопольського заводу феросплавів, визнавши законним постанову НКРЕКП про встановлення єдиних роздрібних тарифів на електроенергію на травень-липень 2016 року. Оскражувані тарифи розраховувалися за методологією "Роттердам+".

17 серпня співробітники НАБУ провели обшуки в приміщенні НКРЕКП у справі, пов'язаній з твердженням формули Роттердам+.

За даними ЗМІ, група "Приват" Ігоря Коломойського контролює Нікопольський і Запорізький заводи, на які припадає близько 90% українського виробництва феросплавів. В собівартості феросплавів ціна електроенергії займає до 50%. Так, витрата електроенергії для виробництва 1 тонни феромарганцю (ФМп78, 78-82% Mn) становить 3600-4800 кВт/год, а феросиліцію (ФС65) – 7000-8000 кВт/год.

В 2016 році НКРЕКП затвердила ринкову методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля (API 2), відому як "Роттердам+". За даними НКРЕКП, така методика усуває ручне регулювання ціни і рятує Україну від проблем з накопиченням вугілля для проходження опалювального сезону.

Формула "Роттердам плюс" не пов'язана з тарифами на електроенергію для населення. Діючий графік підвищення тарифів для населення був розроблений і затверджений більш ніж за рік до запровадження формульного ціноутворення на вугілля – в лютому 2015-го року.