ua en ru

Оптимізація тарифів – це в першу чергу робота системи і менеджменту, - Кононенко

Оптимізація тарифів – це в першу чергу робота системи і менеджменту, - Кононенко Фото: Ігор Кононенко

Народні депутати проголосували закон "Про ринок газу", але НАК "Нафтогаз" залишається монополістом по купівлі газу для України. Про це сьогодні в інтерв’ю телеканалу "112 Україна" заявив перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко.

"На сьогодні ні один незалежний оператор не може працювати на ринку газу України. Ми ні одного не пустили. Чому? Дуже просто: закон проголосовано і теоретично на ринку України кожен може торгувати газом, але монополія на транспорт газу залишається у "Нафтогазу". Незалежні оператори хотіли прийти на ринок, але технічної можливості не мають, на жаль", – зазначив парламентар.

За словами народного депутата, так само впливає на формування тарифів і державна компанія "Укргазвидобування". Згідно з інформацією Кононенка, “Укргазвидобування” збирається протягом 4 років направити 6,8 млрд доларів на гідророзриви та на відновлення старих свердловин.

Кононенко вважає, що державні кошти не раціонально направляти в такому напрямку.

"Укргазвидобування" за рахунок збільшення коштів (зросту ціни на газ) має заплатити податок на прибуток, має віддати 75 % дивідендів у бюджет, а у бюджеті – у нас є куди витрачати ці кошти. Нам потрібні додаткові кошти на армію і у зв’язку із збільшенням тарифів – кошти на субсидії для того, щоб малозабезпечені верстви не відчували збільшення тарифів", – заявив він.

На думку заступника голови фракції БПП, розвиток сфери газу в Україні потрібно робити за рахунок приватних інвестицій. Відкривати ринок для іноземного капіталу, відкривати його не теоретично на папері, а фактично – для того, щоб створювати рівні умови конкуренції для всіх форм власності і для залучення закордонних інвесторів.