ua en ru

Опитування: 76% росіян вважають, що в РФ не буде Євромайдана

Згідно з опитуванням Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), в якому взяли участь 1,6 тис. осіб з 132 населених пунктів 46 російських регіонів, 76% росіян вважають, що в Росії не буде Євромайдана, передають "Известия".

Три чверті опитаних (76%) впевнені в тому, що в РФ в принципі неможливі протестні акції, подібні Євромайдану. У 2014 році цю точку зору поділяли практично стільки ж людей (75%). Дослідження показало, що частіше про це говорять люди з високим достатком і з вищою освітою.

15% респондентів вірять в сценарій Євромайдана (рівно стільки ж було і рік тому). Майже кожному десятому (9%) важко відповісти на питання.

Гендиректор центру Валерій Федоров зазначив, що з урахуванням вітчизняного досвіду росіяни в принципі побоюються революцій, причому українських революцій бояться особливо.

"Вони розуміють, що ці революції викликають не тільки хаос, але і серйозні наслідки для Росії, оскільки всі українські революціонери послідовно заявляють, що тримають курс на Захід. Ці установки були сформовані досить давно - "помаранчева революція" відбулася ще в 2004 році. І рік тому у росіян були самі негативні очікування. Це економічний спад, розворот політики, криза і т. д. Але це були очікування, а зараз рік пройшов, і з'ясувалося, що все йде гірше - на додачу ще й війна, тому росіяни тільки зміцнилися у своїй позиції", - зазначив він.

Нагадаємо, згідно з опитуванням, близько 60% росіян розраховує, що найближчим часом відносини Росії і України стануть краще.