ua en ru

Опитування: 13% росіян розглядають у якості демократичного прикладу розвинені країни ЄС і США

Згідно з результатами опитування, проведеного російської недержавної дослідницької організації "Левада-центр", 13% росіян розглядають у якості демократичного прикладу розвинені країни ЄС і США.

Згідно з результатами опитування, проведеного російської недержавної дослідницької організації "Левада-центр", 13% росіян розглядають у якості демократичного прикладу розвинені країни ЄС і США. Про це йдеться в повідомленні організації.

Зокрема, дві третини росіян (62%) солідарні в тому, що Росії потрібна демократія. Однак більша частина опитаних (55%) вважає, що Росії потрібна особлива форма демократичного правління, що враховує особливості РФ. Лише 13% росіян розглядають у якості демократичної прикладу розвинуті країни Європи та Америки.

Як зазначається, росіяни не тільки не хочуть бути схожими на захід, але і вважають, що взаємодія між нашою країною і західними країнами завжди буде будуватися на недовірі (64%). За останні п'ятнадцять років кількість респондентів, які вірять в можливість побудови дружніх відносин із заходом, знизилося до мінімуму - 26%. Це підтверджується даними, що демонструють зростання негативного ставлення до країн, що представляють собою західну демократію (США, Євросоюз).

Серед тих росіян, хто має кошти для виїзду за кордон і високий освітній рівень (володіє знанням іноземних мов), прихильників західної демократії більше, ніж серед тих, хто ніколи не був за кордоном і не знає мов.

70% росіян не хотіли б жити або працювати на Заході, навіть якщо б у них була така можливість. Лише кожен шостий опитаний хотів би долучитися до західної культури. З тих респондентів, хто все-таки задумається про життя і роботу в західних країнах, основною причиною таких думок вони називають "кращі умови життя" (20%), "бажання забезпечити дітям надійне майбутнє" (19%), "відсутність надійного захисту від свавілля влади" (15%).

Опитування "Левада-центр" провів 26 - 29 вересня 2014 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення серед 1630 осіб у віці 18 років і старше в 134 населених пунктах 46 регіонів країни. Статистична похибка даних цих досліджень не перевищує 3,4%.

Нагадаємо, згідно з результатами опитування, проведеного російської недержавної дослідницької організації "Левада-центр", 50% росіян впевнені, що Російська Федерація активно підтримує бойовиків на Донбасі.