ua en ru

Опозиція пропонує призначати на посаду голови КМДА виключно мера Києва

Народний депутат від фракцію БЮТ-Батьківщина пропонує поєднати посади голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) та мера Києва. Про це йдеться у законопроекті №10445 від 10 травня 2012 р. про внесення змін до закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" (щодо призначення на посаду голови КМДА виключно особи, обраної мером Києва).

Як говориться у пояснювальній записці до законопроекту, статтею 10-1 закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" створено безпрецедентну ситуацію, коли виконавчий орган міської ради очолює особа, яка не обрана міським головою.

"Це підриває конституційні засади місцевого самоврядування в місті Києві, позбавляє столичну територіальну громаду її демократичних прав. У зв'язку з викладеним, стаття 10-1 закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" має бути вилучена", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Автор законопроекту вважає, що з прийняттям відповідного закону буде відновлено традиційний порядок управління містом (міський голова очолює Київську міську державну адміністрацію).

Нагадаємо, Верховна Рада 7 вересня 2010 р. ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про столицю України - місто-героя Києва".

Законом передбачено, що районні поради можуть утворюватися за рішенням територіальної общини міста Києва, прийнятому шляхом проведення місцевого референдуму, або за рішенням Київської міської поради. Рішення територіальної общини міста Києва або Київської міської поради відносно утворення (неутворення) районних порад мають бути прийняті до дня чергових виборів. Крім того, зміни в закон про столицю надають Президентові можливість за власним розсудом призначати голову КМДА, незалежно від результатів місцевих виборів.

16 листопада 2010 р. Віктор Янукович звільнив Леоніда Черновецкого з посади голови КМДА і призначив на цю посаду Олександра Попова.

Леонід Черновецкий залишається мером Києва.