ua en ru

Опозиція підготувала новий законопроект про лікування Тимошенко за кордоном

Народні депутати від "Батьківщини" Людмила Денісова та Олена Кондратюк, а також нардеп від фракції "Удар" Ірина Геращенко пропонують Верховній Раді України відправляти на лікування за кордон засуджених, які не менше року проходили стаціонарне лікування, що не призвело до повного одужання.

Народні депутати від "Батьківщини" Людмила Денісова та Олена Кондратюк, а також нардеп від фракції "Удар" Ірина Геращенко пропонують Верховній Раді України відправляти на лікування за кордон засуджених, які не менше року проходили стаціонарне лікування, що не призвело до повного одужання. Про це йдеться в законопроекті № 4089 "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав та порядку лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Зокрема законопроект пропонує внести зміни в статтю 84 Кримінального кодексу України, відповідно до яких в разі неможливості отримання належного лікування і медичної допомоги в пенітенціарних закладах і установах охорони здоров'я України, особи, засуджені до позбавлення волі мають право на лікування за кордоном.

Згідно зі змінами рішення про лікування за кордоном ув'язненого приймає суд за умови, що така особа впродовж не менше 365 днів безперервно проходила стаціонарне лікування та таке лікування не призвело до повного одужання такої особи.

"Приймаючи рішення про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі, суд зобов'язаний одночасно прийняти рішення про звільнення такої особи від покарання за хворобою", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Зміни вносяться також до Кримінального процесуального та Кримінально-виконавчого кодексів Україн, згідно з якими визначається, що підставами для рішення суду про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі є довідка установи охорони здоров"я України, за межами пенітенціарної служби в якій особа засуджена до позбавлення волі проходила стаціонарне лікування безперервно впродовж не менше ніж 365 днів про період перебування такої особи на стаціонарному лікуванні та письмова заява установи охорони здоров"я (клініки, госпіталя тощо) іноземної держави про згоду прийняти таку особу на лікування.

"Прийняття цього проекту надасть можливість особами, засудженим до позбавлення волі, які тривалий час знаходяться на стаціонарному лікуванні, яке не призвело до їх повного одужання, отримати належне лікування і медичну допомогу за кордоном", - зазначають депутати у пояснювальній записці.

Таким чином, скориставшись даним нововведенням, екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко може бути відправлена на лікування за кордон.