ua en ru

Опозиція не буде називати ім'я єдиного кандидата на мери Києва, поки не будуть оголошені вибори, - Яценюк (доповнення)

Опозиція не буде називати ім'я єдиного кандидата на мери Києва, поки не будуть оголошені вибори. Про це заявив глава фракції "Батьківщина" у Верховній Раді України Аресеній Яценюк, передає кореспондент РБК-Україна.

Яценюк додав, що опозиція погодила проект концепції висунення єдиного кандидата в мери Києва. Єдиний кандидат на посаду мера Києва від опозиції повинен буде оприлюднювати не лише свою програму розвитку столиці та антикорупційну програму, а й подати детальний список тих людей, кого він планує привести для роботи в київської влади.

"Ми вже спільно, три опозиційні сили, затвердили проект концепції, як висувати не тільки спільно узгодженого кандидата, але і як працювати на одномандатних округах в місті Києві. Також ми визначили критерії, хто це має бути. Зараз ми чекаємо, так вибори будуть або ні", - зазначив Яценюк.

Він уточнив, що серед обов'язкових критеріїв, яким повинен відповідати єдиний кандидат, "Низка критеріїв, починаючи з ділової репутації і в тому числі політичних поглядів, закінчуючи в обов'язковому порядку презентацією програми розвитку Києва та антикорупційної програми". "Точно також, ми хочемо, щоб той, хто буде кандидатом, в мери оприлюднив не тільки свою програму і антикорупційну програму, але і список тих людей і їх біографії та характеристики, хто буде з ним працювати в київській мерії", - також зазначив Яценюк .

На питання журналістів, хто більше підходить на посаду кандидата в мери від трьох опозиційних фракцій, Яценюк зазначив: "Будь-хто, кого висунуть три опозиційні партії отримає підтримку киян і виграє вибори".

Зазначимо, народний депутат від "Батьківщини" Володимир Бондаренко підтвердив РБК-Україна інформацію про те, що висунення єдиного кандидата від опозиції в мери Києва не відбудеться 18 травня, в ході мітингу опозиції.

На питання про те, чи планується оголошення єдиного кандидата від опозиції на посаду мера Києва найближчим часом, Бондаренко відповів: "Думаю, що ні. Тому що, існує позиція Віталія Кличка, який є найбільш вірогідним єдиним кандидатом, про те, що необхідно дочекатися оголошення дати виборів, і вже потім висувати кандидата ", - сказав Бондаренко.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що опозиція має намір назвати єдиного кандидата в мери Києва 18 травня, в ході мітингу в Києві.

Зазначимо, на даний час дане питання знаходиться на вивченні Конституційного суду. КСУ розпочав розгляд справи про вибори в Києві 11 квітня. Питання внесене поданням 48 народних депутатів про офіційне тлумачення ряду положень Конституції і закону про місцеві вибори, зокрема щодо місцевих виборів у Києві.

Читайте також: ВР може попросити КСУ прискорити розгляд питання про проведення виборів у Києві