ua en ru

"Опозиційний блок" заявляє про фальсифікації поправок в закон про судову реформу

"Опозиційний блок" заявляє про фальсифікації поправок в закон про судову реформу

"Опоблоку" стало відомо, що фальсифікується стенограма та рішення комітету

Партія "Опозиційний блок" заявляє про фальсифікації поправок в закон про судову реформу. Про це йдеться в офіційній заяві політичної сили, опублікованій на сайті "Опозиційного блоку".

"98% українців не довіряють судам. Люди не вірять, що в них можна знайти правду. Ні про яке верховенство права давно не йде мова. Це стосується не тільки долі громадян, але і майбутнього всієї країни. Який інвестор буде створювати в Україні робочі місця, якщо його завтра у нього можуть відібрати майно і безпідставно звинуватити?", - йдеться в заяві.

Так, "Опозиційний блок" заявляє, що займає послідовну позицію за зміни в судову систему, яку на даний момент вважає корумпованою.

"Але ми були не згодні підтримати законопроект у тому вигляді, в якому влада його спочатку пропонувала. При обговоренні закону про судову реформу, ми виставили низку принципових вимог і поправок до законопроекту, що захищають людей", - відзначили в "Опозиційному блоці".

Серед них, як заявили в політсилі, поправка, яка забороняє автоматичний арешт грошей на рахунках людей, в тому числі – за борги по комуналці. "А спочатку влада хотіла навіть при незначній сумі заборгованості заарештовувати всю суму на рахунках, у тому числі, на картці", - додали автори заяви.

Відзначається, що завдяки прийнятим змінам з'явилася можливість оскаржити в суді підозру, чого раніше не було. Раніше людина автоматично вважалась підозрюваною, а зараз це можна оскаржити.

"Найважливіша правка – слідство повинно тривати 3 місяці для злочинів середньої тяжкості і 6 місяців, для тяжких і особливо тяжких. Якщо за цей час підозра не пред'явлена – кримінальна справа підлягає закриттю. Можна роками тримати людей в СІЗО без звинувачення. А явні фейки вони в суд передавати все-таки бояться", - йдеться в заяві.

Правозахисники кажуть, що зараз десятки тисяч людей сидять в СІЗО роками без вироку. Як відомо, через ключові правки, на яких наполягав "Опозиційний блок", МВС і НАБУ закликали ветувати закон, тому що у них звужуються можливості корупції та переслідування людей, заявили в "Опозиційному блоці".

"І ще більше трьох десятків правок. Зараз нам стало відомо, що фальсифікується стенограма та рішення комітету. І закон готується до підписання не в тому вигляді, як його ухвалив парламент. "Опозиційний блок" вимагає припинити фальсифікацію поправок, які захищають людей, внесених у закон про судову реформу", - резюмували автори заяви.