ua en ru

"Опоблок" вимагає відповідальності для політиків за розпалювання міжнаціональної ворожнечі

"Опоблок" вимагає відповідальності для політиків за розпалювання міжнаціональної ворожнечі

"Опоблок" вимагає від ГПУ та СБУ дати правову оцінку висловлюванням Лілії Гриневич

Політична партія "Опозиційний блок" вимагає відповідальності для політиків за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Про це йдеться в офіційній заяві "Опозиційного блоку", опублікованій на сайті партії.

"Буквально вчора Парламентська асамблея Ради Європи дала свою політичну і правову оцінку продавленному правлячою в Україні парламентською коаліцією і урядом закону "Про освіту". Європейські парламентарі різко засудили рішення обмежити можливості для навчання представників національних меншин рідною мовою. В Асамблеї підкреслили невідповідність цього закону європейським цінностям і нормам", - відзначили в "Опоблоці".

У політсилі вважають, що реакція міністра освіти і науки Лілії Гриневич завдала "глибокої образи національній гордості мільйонів українських громадян".

"Це не перший випадок, коли члени діючого Кабінету міністрів зневажають конституційні права громадян, спекулюють на питаннях історії, або як Є.Нищук, міркують про "генетичну неповноцінність" частини населення країни", - упевнені в "Опоблоці".

Автори заяви вважають подібні заяви з боку чиновників неприпустимими. "Такі прояви культурної нетерпимості та ненависті, провокують загострення міжнаціональної ворожнечі і ведуть до міжнародної ізоляції України, а не служать завданням інтеграції та відновленню єдності багатонаціонального українського народу. Її заяви суперечать Конституції України, нашим міжнародним зобов'язанням і повинні переслідуватися у відповідності з кримінальним законодавством", - йдеться в заяві.

"Опоблок" стверджує, що отримання освіти рідною мовою не заважає навчанню і володінню українською мовою.

"Повага до прав меншин і збереження культурного різноманіття не підриває національну безпеку, а робить Україну більш відкритою і допомагає нам інтегруватися з іншими європейськими народами. Ми вимагаємо негайної відставки міністра освіти і науки. Звертаємося до ГПУ та СБУ з вимогою дати правову оцінку висловлюванням Лілії Гриневич, як порушують ст. 161 ККУ", - йдеться в заяві.

"Політичну і кримінальну відповідальність за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, порушення прав громадян, за нанесення шкоди міжнародному авторитету України, повинні нести всі політики, які розколюють українське суспільство", - резюмували в політсилі.

Зазначимо, Гриневич вважає, що території України, де компактно проживають представники нацменшин, які не володіють державною мовою, можуть стати об'єктом територіальних претензій.