ua en ru

Оператор АЕС "Фукусіма-1" отримає понад 3 млрд дол. нових позик

Банківська корпорація Sumitomo Mitsui та 27 інших фінансових інститутів погодили до кінця жовтня 2013 р. пролонгацію синдикованої позики загальним обсягом 783 млн дол. енергетичної компанії Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) - оператора сумно відомої АЕС "Фукусіма-1". Про це повідомляє Reuters.

Крім того, основні банки з групи кредиторів TEPCO готові надати 500 млрд ієн (5,09 млрд дол.) кредитного фінансування в грудні 2013 р., в тому числі. 200 млрд ієн (2,03 млрд дол.) - у вигляді пролонгації існуючих позик і 300 млрд ієн (3,06 млрд дол.) - в якості нових позик.

Загальні збитки, понесені TEPCO з моменту аварії на АЕС в 2011 р., становлять 27 млрд дол. Компанія продовжує накопичувати і без того масивні борги в силу необхідності виведення з експлуатації ядерних реакторів, виплати компенсацій десяткам тисяч евакуйованих місцевих жителів і фінансування робіт з дезактивації території, розміром з американський штат Коннектикут, навколо Фукусіми.

До групи кредиторів TEPCO, очолюваної Sumitomo Mitsui Banking Corp., також входять трастовий банк Sumitomo Mitsui, банки Gunma і Chiba, а також декілька сільськогосподарських кооперативів.

Раніше прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе повідомив, що Японія готова прийняти іноземну допомогу для припинення витоку радіоактивної води зі зруйнованої атомної електростанції "Фукусіма-1".

Нагадаємо, в березні 2011 р. в Японії стався землетрус магнітудою 9,0, після чого на узбережжі країни обрушилося цунамі. Жертвами удару стихії стали близько 20 тис. чоловік. Крім того, природні катаклізми викликали аварію на АЕС "Фукусіма-1", де сталося кілька вибухів і витік радіації. При цьому витоки радіоактивної води на АЕС продовжують відбуватися.