ua en ru

ОПЕК зберегла офіційні квоти нафтовидобутку.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) на засіданні в столиці Анголи м. Луанді ухвалила рішення зберегти поточні квоти нафтовидобутку країнами картелю, передає Associated Press з посиланням на міністрів-делегатів.

Дане вирішення ОПЕК повністю співпало з очікуваннями ринку і аналітиків. Буквально напередодні генеральний секретар ОПЕК Абдалла аль-Бадрі заявляв, що учасники картелю в цілому виступають за збереження поточних рівнів нафтовидобутку принаймні до початку 2010 р.

За останній рік ціна нафти виросла з 35 дол./бар. більш ніж в два рази і стабілізувалася біля відмітки в 75 дол./бар. Фактичний лідер ОПЕК - Саудівська Аравія - заявляє, що справедлива вартість барелю нафти якраз складає 75 дол. і вище. Інші представники ОПЕК також заявляли, що їх влаштовують поточні ціни на нафту.

Минулого року ОПЕК в декілька раундів скоротила офіційний рівень видобутку картелю на 4,2 млн бар./день, що вплинуло на відновлення світових цін на "чорне золото". Після цього ОПЕК вже чотири рази підряд зберігала поточні рівні видобутку (включаючи сьогоднішнє рішення).

В даний час офіційна квота видобутку 11 країн ОПЕК (за вирахуванням Іраку) складає 24,845 млн бар./день.