ua en ru

ОПЕК здатна забезпечити постачання нафти на світовий ринок, - міністр енергетики ОАЕ

Міністр енергетики Об'єднаних Арабських Еміратів, Мохаммед аль-Хамалі, заявив, що різке зростання цін на нафту викликане збігом вкрай несприятливих обставин-політичними заворушеннями на Близькому Сході спільно з нещодавнім цунамі і подальшою ядерною кризою в Японії. Виступаючи на конференції в Парижі, він підкреслив, що брак нафти на світовому ринку не спостерігається, передає радіо "Голос Америки".
Між тим, ціни на нафту б'ють рекорди останніх 30 місяців. На Лондонській біржі 6 квітня за "чорне золото" давали більше 122 дол./бар., На Нью-Йоркській - більше 108 дол./бар. Подібного не було з 2008 р.
Добова норма видобутку нафти в Лівії складає близько 1,6 млн бар., проте вона була повністю припинена з лютого 2011 р. У зв'язку з цим Аль-Хамлі зазначив, що Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) має резерви і "здатна завжди забезпечувати поставки" на світовий ринок. На частку 12 членів ОПЕК припадає майже 80 відомих світових запасів нафти, при цьому вони забезпечують більше третини добових світових поставок.
М.аль-Хамалі заявив, що в сформованій ситуації ОПЕК "мало що може зробити" для стримування цін. За його словами, трейдерам, які викликають зростання цін, слід "звертати більше уваги" на реальну пропозиція, а не на "уявну брак ресурсу". Міністр зазначив, що міжнародні ринки роблять ставки на "негативні сценарії розвитку ситуації".