ua en ru

ОПЕК: Саудівська Аравія підвищила видобуток у вересні до 9,7 млн бар./добу, незважаючи на падіння світових цін

Найбільший в світі експортер нафти Саудівська Аравія підвищила видобуток у вересні, незважаючи на падіння світових цін.

Найбільший в світі експортер нафти Саудівська Аравія підвищила видобуток у вересні, незважаючи на падіння світових цін, говориться у щомісячній доповіді ОПЕК, передає Reuters.

Саудівська Аравія повідомила картелю про зростання видобутку до 9,7 млн бар. у добу з 9,6 млн у серпні. У той же час, світові ціни на нафту впали нижче 100 дол. за бар. - рівня, який Саудівська Аравія вважає прийнятним - вперше за 14 місяців.

У доповіді ОПЕК повторюється висловлене раніше деякими учасниками картелю думка, що світовий попит на нафту зросте з настанням зими. "Підвищений попит спричинить зростання закупівель на НПЗ і таким чином підтримає ринок нафти в найближчі місяці", - йдеться в документі.

Організація обговорить квоту на видобуток, що становить 30 млн бар. у добу, на нараді 27 листопада. Поки серед учасників ОПЕК немає єдиної думки з приводу скорочення видобутку, а трейдери говорять про можливість цінової війни між країнами картелю. "Це питання (про зниження видобутку) слід задати Саудівської Аравії", - сказав чиновник ОПЕК.

Саудівська Аравія, ОАЕ та Кувейт краще інших країн ОПЕК готові до низькими світовими цінами на нафту, так як довгі роки мали профіцит бюджету. Аналітики відзначають, що низькі ціни можуть бути вигідні для Саудівської Аравії, так як послаблять таких конкурентів, як Іран і Росія, і викличуть зниження інвестицій у видобуток нафти з нетрадиційних джерел, включаючи нафтоносні піски в Канаді і сланцеву нафту в США.

Картель не змінив прогнози світового споживання нафти на 2014 р. та 2015 р. і раніше чекає прискорення зростання попиту в 2015 р.