ua en ru

ОПЕК не збирається підвищувати квоти на видобуток нафти, - Міністерство нафти Ірану

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) не планує підвищувати квоти на видобуток нафти. Про це сьогодні повідомив виконуючий обов'язки міністра нафти Ісламської Республіки Іран Мохаммед Аліабад, передає РБК з посиланням на Reuters.

За словами чиновника, більшість членів організації підтримали ініціативу Ірану, який на даний момент очолює ОПЕК. Аліабад також додав, що в організації немає чітких підстав піти на цей крок.

Аналогічну заяву глава міністерства зробив і раніше, 26 червня ц.р. Тоді Аліабад повідомив, що на конференції ОПЕК, яка відбудеться 9 вересня 2011 р., Іран виступить проти підвищення квот на видобуток нафти, враховуючи що склався на нафтовому ринку баланс попиту і пропозиції.

Нагадаємо, в 2008 р. ОПЕК у декілька раундів скоротила офіційний рівень видобутку картелю на 4,2 млн бар./день, що вплинуло на відновлення світових цін на "чорне золото", які до цього обрушилися з майже 150 до 35 дол./бар. Після цього ОПЕК регулярно зберігає поточні офіційні рівні видобутку. З грудня 2008 р. офіційний цільовий рівень видобутку 11 країн ОПЕК (за вирахуванням Іраку) залишається незмінним - на рівні 24,84 млн бар./день.