ua en ru

В ОП наполягають на закритті справи щодо закону про систему гарантування вкладів

В ОП наполягають на закритті справи щодо закону про систему гарантування вкладів Фото: Конституційний суд України (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

За словами Веніславського, аргументи, наведені в конституційному поданні, є штучно притягнутими до норм КУ

Провадження про конституційність закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" має бути закрите, оскільки Верховного Суду України, який є автором цього подання, немає у визначеному Конституцією переліку суб’єктів, які мають право звертатись з конституційним поданням.

Про це заявив представник президента в КСУ Федір Веніславський під час розгляду Конституційним судом питання про конституційність цього закону 15 вересня.

Нагадаємо, ВСУ, який є автором цього подання, був ліквідований у 2016 році, натомість було створено Верховний суд.

"Позиція Офісу президента полягає у тому, що Закон, який оскаржується…, є таким, що повністю відповідає Конституції України, а аргументи, наведені в конституційному поданні, є… штучно притягнутими до норм Конституції", - заявив Веніславський.

За його словами, головна мета існування Фонду гарантування вкладів - це забезпечення найбільш оптимального балансу між публічним інтересом і приватним інтересом.

"Якщо ми говоримо про забезпечення права власності цим законом, …тут має переважати публічний інтерес, тому що за статистикою понад 98% осіб, які зберігають гроші в банках, - це особи, які зберігають у банках до 200 тис. грн. ФГВФО має забезпечити якраз соціальну справедливість для тих людей, які зберігають ось цю невелику кількість грошових коштів", - наголосив у своєму виступі Веніславський.

Він також додав, що Фонд гарантування вкладів має право видавати нормативно-правові акти, оскільки це право не закріплене виключно за органами державної влади.

"Правова система України допускає існування таких органів, які не є органами державної влади, які є державними установами, в тому числі публічного права, і мають певні нормотворчі функції", - пояснив представник президента у КСУ.

За його словами, автори подання, які вимагають визнати неконституційним закон повністю, не навели жодного юридичного аргументу, який би дозволив стверджувати, що для цього є правові підстави.

Водночас за словами голови КСУ Олександри Тупицького, клопотання про закриття провадження буде розглянуте на закритій частині розгляду справи.

Нагадаємо, подання щодо оцінки конституційності закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" було внесене Верховним Судом України у 2015 р., з 2016 року не розглядалось, однак у червні 2020 КСУ поновив розгляд.

15 вересня відбулись відкриті слухання у справі за участі представників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного банку України, Міністерства фінансів, президента України, Верховної ради України, Асоціації Українських банків та Незалежної асоціації українських банків, а також представників посольств США, ЄС та місії МВФ в Україні.