ua en ru

ООН засуджує дії, спрямовані на згортання свободи слова.

ООН засуджує дії, спрямовані на згортання свободи слова. Про це йдеться у заяві генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна до Всесвітьного дня свободи преси, передає "Радіо Свобода".

Нагадуючи, що свобода висловлення думок є одним із засадничих прав людини, що зафіксоване в декларації ООН, Пан Ґі Мун наголошує: "Організація Об'єднаних Націй заявляє про солідарність із переслідуваними журналістами та спеціалістами масової інформації в цілому світі. Сьогодні я закликаю уряди, громадянське суспільство і людей світу віддати належне важливим зусиллям ЗМІ і встати на захист свободи інформації".

Генеральний секретар ООН також засудив тих, хто перешкоджає професійній діяльності журналістів, розв'язує терор проти вільних ЗМІ, хто вбиває журналістів.

"Минулого року ЮНЕСКО засудила вбивства, жертвами яких стали 77 журналістів. Я засуджую ці злочини і вважаю, що винні мають постати перед судом. Усі уряди повинні захищати тих, хто працює у засобах масової інформації. Такий захист повинен передбачати проведення розслідувань і покарання тих осіб та інституцій, які скоюють злочини проти журналістів", - йдеться в заяві генсека ООН.