ua en ru

ООН заявила про загрозу третьої фази світової фінансової кризи

ООН заявила про загрозу третьої фази світової фінансової кризи Фото: нестабільність у країнах, що розвиваються, може призвести до третьої фази кризи

В ООН припускають, що Росія, Бразилія і ПАР можуть зіткнутися з дефляційною спіраллю

Світовій економіці загрожує третя фаза кризи, яка почалася в США в 2007 році. Про це йдеться в щорічній доповіді Конференції ООН з торгівлі і розвитку (UNCTAD).

У доповіді говориться, що в 2016 році зростання світової економіки вперше знизиться з 2012 року до 2,3%. А до третьої фази економічної кризи може призвести фінансова та економічна нестабільність у країнах, що розвиваються.

"Зараз є реальна небезпека вступу в третю фазу фінансової кризи, яка почалася на житловому ринку США в кінці 2007 року і потім перекинулася на ринок суверенних боргів єврозони", - йдеться в доповіді.

UNCTAD нагадує, що після кризи 2009 року в країни, що розвиваються, прийшов великий приплив фінансового капіталу і дешевих кредитів, котрий підігрівався програмами кількісного пом'якшення в розвинених економіках. Однак на сьогодні закредитованість корпоративного сектора в економіках подає "тривожні сигнали", адже обсяг корпоративного боргу перед банками у цій групі країн становить вже 25 трлн доларів, або 104% їхнього сумарного ВВП.

У той же час ряд компаній на ринках, що розвиваються, почали "імітувати" поведінку компаній з країн з розвиненою економікою в направленні прибутку на винагороду акціонерів (зворотний викуп акцій, дивіденди), а не на інвестиції у виробничі потужності.

У доповіді також зазначено, що після економічної кризи 2008-2009 років країни, що розвиваються, не змогли відновити колишні темпи економічного зростання. UNCTAD допускає, що Росія, Бразилія і ПАР можуть зіткнутися з дефляційною спіраллю.

Нагадаємо, раніше Світовий банк поліпшив прогнози щодо інфляції в Україні.