ua en ru

ООН повідомляє про серйозні порушення прав людини на Донбасі і в Криму

ООН повідомляє про серйозні порушення прав людини на Донбасі і в Криму Фото: офіс ООН

За даними ООН обстріл зменшилися, однак порушення прав людини тривають

Організація об'єднаних націй (ООН) повідомляє про серйозні порушення прав людей на Донбасі. Про це йдеться в черговій доповіді моніторингової місії ООН з прав людини в Україні за період з 16 лютого по 15 травня 2015 р.

"Продовжують надходити повідомлення про серйозні порушення прав людини, залякування і утиску місцевого населення, які здійснюють збройні групи. Моніторингова місія отримала нові заяви про вбивствах, тортурах та жорстокому поводженні, як і випадках незаконного позбавлення волі, до примусової праці, мародерства, вимагання викупу і грошей на території підконтрольній озброєним групам", ‑ зазначено в доповіді.

Десятий доповідь моніторингової місії ООН констатує помітне зменшення невибіркових обстрілу. Проте наголошується, що обстріл не припинилися, як не припинилися і бойові зіткнення між збройними силами України та збройними групами.

"Навіть при зниженні рівня бойових дій, вбивства і поранення мирних жителів тривають", - повідомив Верховний комісар Зейд Раад аль-Хусейн.

Вплив конфлікту на економічні і соціальні права мирних жителів продовжує бути колосальним, як зазначено в доповіді, "припинення доступу до базових послуг є небезпечним для життя".

Жителі підконтрольних збройним групам територій продовжують залишатися все більш ізольованими від решти території України і страждають від нестачі захисту. Становище найбільш вразливих, зокрема, людей похилого віку, осіб з інвалідністю, сімей з дітьми та інституціоналізованих осіб, є особливо тяжким.

Ситуація в Криму залишається тривожною і характеризується порушеннями прав людини, досконалими російської "владою". У доповіді наголошується, що арешти, жорстоке поводження, катування і залякування продовжують здійснюватися проти політичних опонентів, в першу чергу щодо кримськотатарської громади, з відома або участі "правоохоронців".

Нагадаємо, за даними ООН, кількість загиблих на Донбасі перевищило 6,4 тис. осіб.