ua en ru

ООН: ситуація з правами людини в Криму критична і потребує постійного моніторингу

ООН: ситуація з правами людини в Криму критична і потребує постійного моніторингу Фото: ООН вчергове закликала Росію звільнити українських політв’язнів

У штаб-квартирі ООН за ініціативою України відбулося засідання Ради безпеки

Верховний комісар ООН з прав людини Заїд Аль-Хусейн вважає, що ситуація з дотриманням прав людини в Криму залишається критичною і потребує постійного моніторингу з боку міжнародного співтовариства. Про це він сказав під час виступу на засіданні ООН у форматі Арріа, присвяченому дотриманню прав людини у Криму, передає прес-служба МЗС України.

Про численні порушення прав людини в Криму та повну безкарність дій окупаційної влади говорили у своїх виступах і представники громадських організацій.

У свою чергу, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв поінформував присутніх про переслідування, яких зазнають представники кримськотатарського народу з боку окупаційної російської влади та звернув увагу на намагання російської сторони в судовому порядку визнати Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборонити його діяльність на території окупованого Криму.

"Обмеження громадянських та політичних прав мешканців півострова, фактична відсутність свободи слова, атмосфера страху та нетерпимості, агресивне просування російського шовінізму викликають особливе занепокоєння держав-членів ООН", - йдеться у повідомленні МЗС.

Учасники засідання наголосили, що Російська Федерація як держава-окупант несе повну відповідальність за забезпечення дотримання прав людини в Криму відповідно до чинних міжнародних зобов'язань у сфері гуманітарного права.

На засіданні Росію в черговий раз закликали негайно звільнити незаконно утримуваних українських громадян, які фактично є заручниками Кремля.

Нагадаємо, учора, 18 березня, у штаб-квартирі ООН за ініціативою України відбулося засідання РБ ООН у форматі Арріа, присвячене річниці окупації Криму.