ua en ru

ООН сьогодні відзначає Міжнародний день миру

ООН сьогодні відзначає Міжнародний день миру Фото: ООН сьогодні відзначає Міжнародний день миру

З Днем миру українців привітав спікер ВР Володимир Гройсман

Організація Об'єднаних Націй відзначає сьогодні, 21 вересня, Міжнародний день миру. З відповідним святом українців привітав голова Верховної Ради України (ВРУ) Володимир Гройсман, повідомляє прес-служба ВРУ.

"Сьогодні, в часи російської агресії проти України, ми усвідомили цінність миру. На жаль, це побажання перестало бути порожнім звуком для молодих українців. Тепер наше завдання - зробити все, щоб майбутнім поколінням не довелося здобувати мир такою дорогою ціною. Вірю в перемогу України і в те, що скоро на нашій землі назавжди запанує мир", - сказав Гройсман.

Крім того, напередодні цієї дати генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав всіх учасників бойових дій скласти зброю і протягом дня утримуватися від відновлення протистояння.

"У цьому році Міжнародний день миру відзначається в той час, коли у світі відбуваються жорстокі акти насильства і виникають дестабілізуючі конфлікти. Замість того, щоб впадати у відчай, ми повинні взяти на себе колективну відповідальність, з тим щоб вимагати покласти кінець жорстокості і безкарності, які панують у світі", - йдеться у зверненні Пан Гі Муна.

Він закликав "всі протиборчі сторони скласти зброю і дотримуватися глобальний режим припинення вогню".

"Я закликаю їх припинити вбивства і руйнування і створити умови, що сприяють встановленню міцного миру", - зазначив генсек.

Зазначимо, Міжнародний день миру був проголошений Генеральною Асамблеєю 1981 році. У прийнятій 24 роки тому резолюції міститься заклик "всім країнам і народам" пам'ятати про важливість сприяння мирному врегулюванню конфліктів та виконання зобов'язань щодо припинення вогню.

Кожен рік заходи ООН, присвячені цій святковій даті, традиційно починаються з церемонії біля Дзвону миру в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку. Спочатку звучить звернення генсекретаря ООН, після якого він вдаряє в дзвін, потім, після хвилини мовчання, з зверненням виступає голова Ради безпеки ООН.

Кожен рік День миру присвячений певній темі. У різні роки він проходив під девізами: "Права людини і мир", "Роззброєння та нерозповсюдження", "Молодь за мир і розвиток", "Мир і демократія: вислови свою думку", "Сталий мир заради сталого майбутнього", "Освіта в дусі миру", "Право народів на мир" та інші.