ua en ru

В ООН розкритикували імміграційну політику Трампа

В ООН розкритикували імміграційну політику Трампа Фото: Зейд Раад аль-Хусейн стурбований новим імміграційним указом Трампа

В організації побоюються, що це може призвести до колективного видворення іммігрантів

Імміграційна політика президента США Дональда Трампа може призвести до колективного видворення іммігрантів, що є порушенням міжнародного права. Про це заявив верховний комісар Організації Об'єднаних Націй із прав людини Зейд Раад аль-Хусейн у своїй щорічній промові в Раді ООН щодо біженців, передає "Голос Америки".

Зокрема під порушенням міжнародного права він мав на увазі Конвенцію ООН щодо біженців, яка забороняє примусове повернення на батьківщину жертв війни, насильства чи переслідувань.

Верховний комісар також висловив стурбованість у зв'язку з новою президентською директивою про 90-денну заборону на в'їзд у США мешканців шести країн із переважно мусульманським населенням: Ірану, Лівії, Сирії, Сомалі, Судану та Ємену. З первісного списку тепер виключено Ірак.

"Очорнення цілих груп населення, наприклад, мексиканців або мусульман, і неправдиві заяви, ніби іммігранти скоюють більше злочинів, ніж американські громадяни, є шкідливими і сприяють проявам ксенофобії", - сказав Зейд Раад аль-Хусейн.

Він також висловив обурення з приводу "спроб президента Трампа залякати або протидіяти журналістам і суддям".

Зейда, зокрема, непокоять можливі наслідки президентського указу на дітей, "які можуть бути депортовані або роз’єднані з членами родини".

Нагадаємо, новий імміграційний указ Дональд Трамп підписав 6 березня 2017 року. Цей указ, так само, як і попередній, призупиняє на 120 днів прийом біженців і забороняє на 90 днів в'їзд у США представникам шести країн: Сирії, Ірану, Судану, Лівії, Сомалі та Ємену.