ua en ru

ООН закликає Україну полегшити процес соцвиплат переселенцям

ООН закликає Україну полегшити процес соцвиплат переселенцям Фото: Белані повідомив про спрощення процесу соцвиплат ВПЛ

Виплати повинні бути відокремлені від реєстрації

Організація Об'єднаних Націй закликає полегшити процес соціальних і пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Про це заявив спеціальний доповідач ООН з питань прав ВПО Чалока Беяни під час прес-конференції щодо Ситуації з дотриманням прав ВПО в Україні: результати спостережень у п'ятницю, 9 вересня, передає кореспондент РБК-Україна.

"Найбільшою проблемою тут є те, що для отримання пенсії і соціальних виплат повинна бути реєстрації. Такі виплати повинні бути відокремлені від реєстрації. Враховуючи, наближення зими, ці виплати повинні бути відокремлені від реєстрації. Інститут старої прописки, хоча і скасований законом, ця практика продовжується", - сказав Беяни.

"Я закликав уряд прийняти комплексну програму, яка б вирішувала питання внутрішньо переміщених осіб, інтенсифікувати зусилля, щоб вирішувати проблеми переміщених осіб з Донбасу та Криму. З часу мого останнього візиту урядом зроблено багато - це прийняття спеціального закону та створення окремого міністерства. Тим не менш, необхідно докладати більше зусиль по реалізації цього закону та щодо координації зусиль всіх відомств, які цим займаються", - зазначив він.

Крім того, він підкреслив, що в Україні відсутній механізм виплат ВПО за втрачене майно.

"Мінський процес повинен бути спрямований і на рішення проблем ВПО", - додав Беяни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на сьогодні в Україні немає державної стратегії ВПЛ.