ua en ru

В ООН закликали РФ надати міжнародним місіям доступ в окупований Крим

В ООН закликали РФ надати міжнародним місіям доступ в окупований Крим Фото: Фіона Фрайзер (flickr.com/unisgeneva)

В ООН в черговий раз закликали РФ надати міжнародним місіям з прав людини доступ в Крим

В ООН в черговий раз закликали Росію надати міжнародним місіям з прав людини доступ в окупований Крим. Про це сьогодні під час презентації другої доповіді про ситуацію з правами людини в Криму повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер, передає кореспондент РБК-Україна.

Фрейзер уточнила, що друга доповідь охоплює період з 13 вересня 2017 року по 30 червня 2018 року і грунтується, зокрема, на 200 інтерв'ю з жителями окупованого Криму.

"Незважаючи на неодноразові дипломатичні зусилля, Російська Федерація продовжує відмовляти управління ООН з прав людини у доступі до Криму. Це суперечить резолюціям Генеральної Асамблеї, які підтверджують, що кримський півострів є частиною території України і закликають Російську Федерацію забезпечити доступ міжнародних моніторингових місій з прав людини в Крим... Ми продовжуємо вести дискусію з дипломатичної точки отриманні доступу до Криму", - сказала вона.

За словами Фрейзер, у новій доповіді, зокрема, зазначається, що РФ знехтувала своїми міжнародними зобов'язаннями, як окупаційної держави, чим порушила міжнародне гуманітарне право.

"Зокрема, РФ ввела в Криму своє російське право", - зазначила вона.

Крім цього, як повідомила голова Моніторингової місії ООН, за останні 10 місяців відчутних поліпшень на території окупованого Криму не відбулося.

"Ми задокументували тяжкі порушення прав людини, як: довільне утримання під вартою, викрадення і насильницьке зникнення та інше... Ми закликаємо владу Російської Федерації в Криму припинити свавільні обшуки об'єктів приватної власності, що належать кримським татарам і утриматися від примусового застосування у Криму законодавства Росії. Ми також закликаємо РФ виконати постанову Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу", - зазначила Фрейзер.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на засіданні Ради ООН з прав людини планується заслухати інформацію про ситуацію в Україні.