ua en ru

ООН закликала всі країни припинити ядерні випробування

ООН закликала всі країни припинити ядерні випробування Фото: в ООН закликали всіх приєднатися до договору про заборону ядерних випробувань

Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію із закликом приєднатися до Договору про всеохоплюючу заборону ядерних випробувань

Рада безпеки Організації об'єднаних націй (ООН) у п'ятницю, 23 вересня, ухвалила резолюцію, в якій закликала всі держави без зволікання приєднатися до Договору про всеохоплюючу заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ). Про це повідомив Центр новин ООН.

З особливим зверненням члени РБ ООН звернулися до восьми державам, від яких залежить набуття Договором чинності - Китай, США, Єгипет, Ізраїль, Індія, Іран, Пакистан і КНДР.

"Рада безпеки ООН настійно закликає всі держави, які ще не підписали або не ратифікували Договір, особливо решту вісім держав... зробити це не зволікаючи", - йдеться резолюції.

Резолюцію підтримали одстайно, утримався лише Єгипет.

В ООН заззначають, що ДВЗЯВ підписали вже 183 держави і 164 ратифікували цей документ, але для вступу Договору в силу, необхідно, щоб його ратифікували 44 країни, що володіють ядерним потенціалом.

В резолюції члени Ради рекомендували всім державам утримуватися від проведення випробувальних вибухів ядерної зброї або будь-яких інших ядерних вибухів і висловили вдячність країнам, які ввели національні мораторії на ядерні випробування ще до набуття Договором чинності.

Нагадаємо, Україна очікує від Генеральної асамблеї ООН ухвалення резолюції щодо порушення прав людини в окупованому Криму.