ua en ru

ООН пригрозила КНДР Міжнародним кримінальним судом за порушення прав людини

Спецкомісія ООН з розслідування порушень прав людини в Північній Кореї пропонує передати цю справу до Міжнародного кримінального суду.

Спеціальна комісія Організації Об'єднаних Націй з розслідування порушень прав людини в Північній Кореї пропонує передати цю справу до Міжнародного кримінального суду, йдеться в заяві Управління верховного комісара ООН з прав людини (УПЛ).

Комісія провела 240 інтерв'ю з десятками колишніх в'язнів тюрем і таборів у КНДР, що й стало основою для представленої сьогодні доповіді. "За масштабами і природою цих порушень у Північної Кореї немає аналогів серед сучасних держав", - стверджується у звіті.

Розслідування виявило численні факти тортур, вбивств, зґвалтувань, примусових абортів та інших порушень прав людини, які застосовуються щодо ув'язнених у КНДР. Члени комісії вважають, що навмисне порушення поставок продовольства грає роль "тортури голодом" як для ув'язнених, так і для громадян країни в цілому, щоб урядовий контроль над суспільством не слабшав.

Побічно до порушень прав людини в Північній Кореї може бути причетний Китай, вважають правозахисники. Справа в тому, що Пекін регулярно проводить репатріацію корейців, які втекли з КНДР через китайський кордон. На думку авторів доповіді, влада Китаю "має утриматися від насильницького повернення громадян КНДР на батьківщину", оскільки там перебіжчики набувають статусу політичних в'язнів і зазнають суворих тортур і знущань.

Очікується, що комісія представить доповідь на обговорення Ради з прав людини ООН рівно через місяць, 17 березня 2014 р. Проте вже зараз члени комісії, враховуючи розмах злочинів, пропонують направити матеріали до Міжнародного кримінального суду. Можливо, північнокорейські лідери будуть звинувачені у тяжких злочинах, таких як позбавлення прав на життя, харчування, свободу від катувань і нелюдського поводження.

Ще до офіційної презентації доповіді КНДР офіційно засудила цей документ. Північнокорейська дипмісія в Женеві назвала її "інструментом політичної змови" з метою повалення чинної влади на півночі Корейського півострова.

Комісія при УПЛ з вивчення ситуації із правами людини в КНДР була створена в березні 2013 р. За час розслідування комісія вивчила свідчення близько 100 постраждалих від північнокорейського режиму, свідків і експертів. Історії деяких колишніх жителів Північної Кореї широко обговорювалися в західних ЗМІ як шокуючі приклади звірств, що кояться у країні.

Один з тих, хто вижив у північнокорейському тюремному таборі, розповів, що ув'язнені голодували настільки, що їли живих хробаків і змій, спійманих у полі. Інші свідчили, що табірні наглядачі могли змусити ув'язнених їсти траву разом із землею, після чого жертви мучилися із шлунком. "Ми бачили, як помирає стільки людей, що звикли до цього. Мені шкода говорити це, але ми настільки до цього звикли, що не відчували жодних почуттів", - розповів комісії один з колишніх ув'язнених.

Голова комісії при УПЛ Майкл Кірбі, відповідаючи на питання журналістів про те, скільки північнокорейських чиновників можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, якщо справа дійде до міжнародного трибуналу, припустив, що, на його думку, це можуть бути сотні людей.

Нагадаємо, як стало відомо у грудні 2013 р., Північна Корея продовжує роботи на ядерному об'єкті в Йонбені. Про це повідомляло ВВС з посиланням на звіт американських учених, які проаналізували останні знімки із супутника.

У листопаді повідомлялося, що в КНДР пройшов ряд публічних страт на місцевих стадіонах за перегляд іноземних телепередач. Загалом жертвами репресій стали близько 80 осіб.